Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike: Tko su sve navijački izgrednici

'To mogu biti i Dalmatinci koji s litrom prošeka idu u Zagreb'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas konačni prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, ali je dio članova prigovorio da zakon policiji daje preširoke diskrecijske ovlasti.

Vanjski član Odbora Željko Horvatić i SDP-ovac Josip Leko upozorili su da zakon ne definira, prostorno i vremenski, dolazak i odlazak na športsko natjecanje.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH"

Horvatić je upozorio da, prema predloženim izmjenama, pod policijsku represiju može doći osoba koja nije navijač, a, primjerice, Maksimirskom ulicom (ispod Dinamova stadiona) šeće prema Sesvetama i popio je zbog zaruka svoje kćeri. Zauzeo se za snažne instrumente koji bi jamčili zaštitu prava građana, a za isto se zalaže Leko, također prigovorivši da bez ikakva razloga i povoda pod navijačke izgrednike mogu potpasti i ljudi iz Dalmacije koji s malo vina i litrom prošeka u vrijeme derbija putuju prema Zagrebu.

'To je preširoko diskrecijsko pravo policije', rekao je SDP-ovac, prigovorivši i da se registrirane izgrednike zadržava u policiji za vrijeme utakmice. 'Jesam za oštre kazne, ali ne za maltretiranje', poručio je.

Da bi predlagatelj trebao jasnije definirati što smatra dolaskom na utakmicu, što tijekom utakmice, a što odlaskom, smatra i predsjednica Odbora Ana Lovrin, naglasivši kako se treba izbjeći da se na tribinama dopušta koncentracija alkohola do 0,8 promila, a izvan stadiona kažnjava i samo posjedovanje i konzumacija alkohola.

Navijači mogu po novom prijedlogu imati 0,8 promila

Iako je prvotno rješenje bilo do 0,5 promila, konačni tekst zakonskih izmjena predviđa granicu do 0,8 promila, dok nacionalni športski savezi, uz prethodnu suglasnost policije, mogu dozvoliti prodaju i distribuciju pića s koncentracijom alkohola do 6 posto u športskim objektima, ali isključivo na natjecanjima koja nisu označena kao visokorizična.

Za razliku od prvog čitanja, maskiranje lica ne bi se smatralo protupravnim ako maskirana osoba ne napravi neko kazneno djelo, a ublažena je i odredba o oduzimanju putovnice - ako se registrirani izgrednici pola sata prije početka međunarodne utakmice budu uredno javljali u policijsku postaju, neće im se oduzimati putovnica. Sa stranim policijama razmjenjivali bi se samo podaci o kažnjavanim osobama, a policija ni bi mogla sama prekidati susrete, već, po novom prijedlogu, tek predložiti organizatorima natjecanja da ga privremeno ili trajno prekinu.

Predložene izmjene podržao je i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a članovi odbora zadovoljni su što je Vlada prihvatila njihov amandman po kojem će stadioni u roku od godinu dana morati uvesti brojače karata i video nadzor ili se na njima neće moći održavati natjecanja u prvoj ligi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene