Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinju istražna ročišta u oba slučaja Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak počinju istražna ročišta u tzv. slučajevima Brodosplit u kojima se, odvojeno, donedavna i bivša Uprava splitskog brodogradilišta terete za kažnjiva djela zloporabe ovlasti i pranja novca, odnosno, za sklapanje štetnih ugovora, potvrdio je glasnogovornik suda Neven Cambj.

Županijsko državno odvjetništvo za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno nanošenje štete od 4,7 milijuna američkih dolara Brodosplitu radi stjecanja nepripadajuće materijalne koristi tereti brokera Dragu Mačeka, posrednika u sklapanju brodograđevinih ugovora s njemačkom tvrtkom "Wesels", te donedavnog predsjednika Uprave Gorana Vukasovića i direktora Sektora Brodogradilište, člana Uprave, Ante Luetića.

Pročitajte i ovo Ministar Anušić i vlasnik Brodosplita Debeljak dogovorili su nastavak izgradnje obalnih ophodnih brodova U Brodosplitu Ministar Anušić sastao se s Debeljakom: "Izgradit ćemo ophodne brodove na ponos svima nama" Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije

Tereti ih i za "pranje" tako stečenog novca otvaranjem računa na ime više osoba u Austriji. Oni su na čelu Brodosplita bili do veljače ove godine.

Kako se doznaje od suca Nevena Cambja, koji kao istražni sudac vodi taj postupak, u ponedjeljak bi na prvom ročištu trebao biti ispitan Drago Maček, a idućih dana ostali osumnjičeni.

Nakon što daju iskaze, istražni će sudac odlučivati o zahtjevu
Državnog odvjetništva za njihovim pritvaranjem.

Općinsko državno odvjetništvo, pak, tereti predsjednika prethodne Uprave Brodosplita, do 2003. godine, Petra Čudinu, te članove i direktore sektora Gorana Cvitanića, Milana Senjanovića i Franu Donadinija. 

Tereti ih se za kažnjivo djelo sklapanja štetnih ugovora
ispod tržišne cijene čime su Brodosplitu pričinili štetu od najmanje 37 milijuna dolara. Pritvor za njih nije zatražen. 

Taj postupak vodi istražni sudac Slavko Lozina, a prvi bi svoj iskaz, također na Županijskom sudu trebao dati Petar Čudina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene