Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras

Počinje zimsko računanje vremena: Pomaknite kazaljke unatrag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote na nedjelju, stoga ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu.

Ljetno računanje vremena u 2015. završava u nedjelju, 25. listopada, u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata, izvijestio je na svojim internetskim stranicama Državni zavod za mjeriteljstvo.

Pročitajte i ovo Budilica, ilustracija DOBRE VIJESTI Uskoro završava ljetno računanje vremena: Pogledajte kada pomičemo kazaljke jedan sat unatrag Pomicanje sata - 5 Sat dulje za san Je li ovo posljednje pomicanje sata? Uskoro počinje zimsko računanje vremena

'Sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini ljetno računanje vremena u 2015. godini završava 25. listopada 2015. godine u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s', stoni na njihovoj stranici.

POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA Sa sobom nosi i neke promjene

Ljetno računanje vremena završava u noći sa subote na nedjelju prelaskom na zimsko vrijeme, pa će vozači i danju morati paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 22 do 8 sati, obračunavati od 21 do 7 sati.

Kad je riječ 'zimskom vremenu', jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga, i tako četiri godine zaredom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene