Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izveli najveću vježbu

Sezona požara počela a vatrogasci ne znaju kako će raditi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj vatrogasna sezona počinje za nekoliko dana, a vatrogasci ne znaju kako će raditi. Hoće li to biti 8 sati kako zakon predviđa ili kao i prijašnjih godina.

Dok čekaju da im se radno vrijeme regulira, istarski vatrogasci organizirali su najveću vježbu u tom dijelu zemlje. Oni su, sudeći po svemu, spremni i to sa zakonom ili bez njega.  Nepristupačan teren u Buzetu, na pograničnom području, ne smeta vatrogasce. Nakon poziva na 93 njihove ekipe su bile uigrane i vježba je mogla početi. 'Pozvani smo u pomoć sa šumskim vozilom i vršimo što bržu lokalizaciju požara. Za sada smo prilično uspješni', rekao je na terenu Velimir Krizmanić iz Javne vatrogasne postrojbe Pazin.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

U pomoć na terenu, uz kanader, stigao je i helikopter koji je iskrcao dodatne gasilačke snage. No, dok se požar stavljao pod kontrolu, na cesti se dogodila nesreća. Vatrogasci su pokušavali doći do unesrećenog, a specijalna ekipa je nastojala spriječiti ekološku katastrofu.

U nadolazećoj sezoni požara, šume bi trebale biti održavane, a otpad se ne bi trebao proizvoljno paliti na njivama. 'Kad su temperature 40 stupnjeva i kada bi rekao čovjek, vatra je u zraku, nemoguće je isključit faktor nastanka požara koji može nastati od smetlišta, od samozapaljenja pa do kojekakvih pobuda', objasnio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Zahvaljujući filmskim scenama, neki su se vratili u mladost. 'Kad smo još sa granama gasili požare, kad je bilo jedno teretno vozilo koje nije moglo na strmi teren ni izići, kad gledam danas tu silnu tehniku, pa to bi moralo čuda napravit', nostalgičan je bio Zdenko Šimek.

Vatra ne pita za državne granice, pa je i prekogranična suradnja neophodna. 'Naša prekogranična suradnja je odlična, mi smo to u praksi već proveli, pogotovo kad su šumski požari, tu smo više puta međusobno surađivali', rekao je Vilij Bršan iz slovenske vatrogasne postrojbe Kopar.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene