Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na optuženičkoj klupi logističari

Počelo suđenje za veliku pljačku pošte u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas pred velikim vijećem Županijskog suda u Splitu u 9 sati počelo je suđenje devetorici optuženih za veliku pljačku 15 milijuna kuna iz Središta Hrvatske pošte u Splitu, koja se dogodila 15. ožujka prošle godine. Od ukradenih 15 milijuna kuna do danas je vraćeno oko milijun i 150 tisuća kuna.

Prema optužnici USKOK-a, za pljačku se tereti deset osoba, od kojih je jedna u međuvremenu umrla, dok će se dvojici državljana Srbije suditi u odsutnosti. Na optuženičkoj klupi Velike dvorane splitske Palače pravde naći će se sedam osoba koje su u samoj pljački sudjelovale tek kao logistička potpora, dok su direktni počinitelji nedostupni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državna tvrtka krenula u čistku VIDEO: 'Bubnu' te na test inteligencije pa te degradiraju Slika nije dostupna Policija objavila fotorobote dvojice pljačkaša pošte u Splitu

U poštu su upala četvorica pljačkaša, dok je peti čuvao stražu. Policijskom istragom je otkriveno da se radilo o srbijanskim kriminalcima. Glavni organizator je bio Zoran Stevanović zvani Štef, Milan Mitić, sada pokojni Strahinja Rašeta i dvojica kojima ni danas nije poznat točan indentitet, kojima se znaju samo nadimci Drugar i Lala. Veza sa hrvatskom ekipom bio je Miroslav Hršum koji je, prema optužnici, povezao Stevanovića s Mirom Cokarićem.

Među optuženicima se našao i Jozo Certa, bivši čelnik kaštelanske Hvidre jer je optužen da je srvijansku ekipu častio janjetinom i pršutom dok se skrivala u stanu na Firulama.

Drugooptuženi Cokarić tvrdi da je bio totalno izmanipuliran

Branitelj prvooptuženoga Miroslava Hršuma zatražio da mu se dodijeli sudski tumač s obzirom na to da je optuženik iz druge države pa nije sigurno da će razumjeti jezik kojim se govori na sudu u Splitu. Sudac je odobrio prevoditelja koji je cijelo vrijeme sjedio uz njega.

Većina optuženika nakon čitanja optužnice iskoristila je svoje pravo i odlučila je obranu dati nakon dokaznog postupka. Jedino je drugooptuženi Miro Cokarić sudskome vijeću dugo pričao o svojem životu posljednjih deset godina. Preuzeo je odgovornost za paljevinu vozila kojim su pljačkaši pobjegli s mjesta pljačke. 'Priznajem da sam se pobrinuo za džip kojim se bježalo iz pljačke. Angažirao sam za 1000 eura nekog momka koji ga je zapalio. Prije sam ga obojio bijelom jupol bojom da ga do cilja ne bi pronašla policija', rekao je Cokarić. Dodao je da je momak tako dobro obavio posao da mu je za nagradu dao još 100 eura.

Ustvrdio je kako je za Certu prvi put čuo u policiji koja je, kako je rekao, cijelo vrijeme inzistirala na tome da ga spomene u svojim izjavama. 'Inspektori su na mene vršili pritisak', istaknuo je, dodajući da je zato okrivio neke ljude koji tu ne bi trebali biti. 'Ja sam u obradi bio totalno izmanipuliran', ustvrdio je Miro Cokarić.

Sucima - predsjedatelju Bruni Kleinu te Zoranu Matuloviću i Dušku Lozini izjave su dali i vlasnici stanova iznajmljenih pljačkašima, svjedoci koji su se u tom trenutku zatekli na cesti i vidjeli džip kako bježi s mjesta pljačke te zaštitari koji su još potreseni onim što im se dogodilo u pošti. Govoreći o pljački, kada su im pljačkaši držali 'škorpione' na glavi, svi su zaštitari izjavili kako su im to bili najteži trenutci u životu.

Skupina pala nakon što je Stevanović 'prao' novac

Cijela priča počela se raspetljavati nakon što je kod Brčkog uhićen Stevanović u pokušaju da veliku količinu kuna, sve u novim apoenima, razmijeni u eure. Kako nije bilo osnove da ga se zadrži u pritvoru, pušten je, no analizom njegovih kontakata policija je došla do ostalih osumnjičenih.

Sedam optuženih iz Splita na suđenje će doći iz pritvora, Stevanović i Mitić su u bijegu, a Rašeta je poginuo krajem prošle godine pri podmetanju eksploziva pod automobil Milana Mitića, svojega partnera u pljački. Pretpostavlja se da je razlog obračuna bila svađa zbog podjele novca iz pljačke.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene