U ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum inicijative "67 je previše". Od sutra će na više od 300 lokacija diljem Hrvatske prikupljati potpise ne bi li prag za odlazak u mirovinu sa 67 godina vratili na 65 godina života. Referendumsko pitanje bit će u obliku zakona, a uz smanjenje radnog vrijeka, sindikati žele smanjiti i penalizaciju za prijevremeni odlazak u mirovinu.

Galerija +0 Referendum 67 je previše (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

"Sutra, 27. 4. službeno počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim želimo promijeniti uvjete za ostvarivaje prava na mirovinu u Republici Hrvatskoj. Prikupljanje potpisa trajat će 15 dana", rekao je Robert Brozd iz organizacijskog odbora inicijative "67 je previše". 

Vezani članci Ustavni sud (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud dobio očitovanje Ministarstva rada o financiranju spotova protiv inicijative "67 je previše" Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Foto: Dnevnik,hr) Ministar Pavić otkrio koliko će rasti mirovine, pa se opet sjetio obitelji: "Svjestan sam koliko je to. I moja baka ima 1800 kuna mirovine"

"Pitanje je formulirano u obliku prijedloga Zakona za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu s početkom nove godine", dodala je pak Anica Milićević Pezelj iz inicijative "67 je previše."

Prikupljanje potpisa inicijative komentirali su i resorni ministar Pavić te premijer Plenković

Na pitanje strahuje li od uspjeha sindikata, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dao je suzdržan odgovor. 

"Vidjet ćemo. Još jedanput - ne procjenjujemo sindikate, ali isto tako znamo da ako taj referendum prođe, imat će 45 miljardi kuna duga i 5 do 7 posto manje mirovine", objasnio je Pavić. 

"Naravno, poštujem inicijative svih, pa i Sindikata, ali u ovom konkretnom slučaju mislim da ovaj puta idu kontra onih na koje se ova mirovinska reforma odnosi", rekao je pak Andrej Plenković. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju