Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo jedan sindikat potpisao

Croatia Airlines: Još nema dogovora, pregovori se nastavljaju popodne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati pilota i kabinskog osoblja nisu postigli dogovor s Upravom Croatia Airlinesa. Pregovori se nastavljaju u 15 sati.

Stjuardese i piloti štrajkaju pred zgradom Uprave Croatia Airlinesa. U 9 ujutro počeo je novi krug pregovora Koordinacije sindikata pilota i kabinskog osoblja s Upravom Croatia Airlinesa. Sindikat zemaljskog osoblja potpisao je dogovor s Upravom Croatia Airlinesa, a piloti i kabinsko osoblje još nisu postigli dogovor s Upravom. Novi krug pregovora počet će u 15 sati.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Slika nije dostupna Stjuardese još štrajkaju Unatoč prekidu štrajka pilota, red letenja Croatia Airlinesa i dalje poremećen

'S naše su strane na pregovorima predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan i dopredsjednik Hrvoje Humek, te Zoran Bilić, predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota s kolegama.Očekujemo da se ovo već jednom završi. Ovo je već sad agonija. Svake se godine ispočetka borimo za svoja prava,ali grozno je to što je ove godine najveći udar, mi bar tako osjećamo, na djelatnike kabinskog osoblja', kaže Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja CA za Dnevnik.hr

Na njihovo otvoreno pismo iz Ureda premijera Zorana Milanovića zasad - nema odgovora.

'Ne, nismo nikakav odgovor dobili. Niti slova. Pitamo se zašto se tako ponašaju. Nije nam jasno. Ne radi se ovdje samo o Croatia Airlinesu, uz nas su vezani i INA, Zračna luka Zagreb, Kontrola leta. Mi smo spremni na restrukturiranje, kad se konačno napravi analiza, jasno će se vidjeti gdje su viškovi koje treba 'rezati'', kaže Lojo.

'Po stoti put ću ponoviti, nismo nerazumni, nismo oni koji se ne žele odricati, no činjenice se moraju znati. Uštede, koje je Uprava CA ostvarila nakon potpisa novog Kolektivnog ugovora početkom travnja s tri ostala sindikata donjela su uštedu od 500 tisuća kuna. Ušteda, koju Uprava CA planira učiniti s nama ide do - 10 milijuna kuna. To žele smanjenjem plaće prosječno za 27 posto, iako kad se gleda po kategorijama i sistematizaciji ugovora to su smanjenja plaća od 10 do čak 40 posto. Tu je sad i situacija s najavljenim otkazima. Ono što se sad događa je ponovno nered u isplatama plaća, organizaciji radnog vremena i slobodnim danima. Samo želimo normalno raditi', otvoreno će Ivana Lojo, koja već 20 godina radi  kao stjuardesa Croatia Airlinesa.

Uprava CA i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) potpisali su sporazum kojim se taj sindikat obvezuje da će potpisati novi KU s dodatnim odredbama koje se tiču zaposlenih u administraciji i operativi.

Dodatnim odredbama broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjen je s prvotno predviđenih 27 posto na 17 posto, odnosno na 80-tak od ukupno 480 radnika, rekao je predsjednik sindikata Tomislav Rajković.

Također je dogovoreno da će se njihove plaće smanjiti za trećinu od iznosa naknade za vjernost, a nakon toga neće biti dodatnih smanjenja. Postignuta je i suglasnost oko otpremnina koje će iznositi jednu bruto plaću po godini rada u CA, a najviše 120.000 kuna neto.

SHSZUZ je najveći sindikat u CA, te četvrti od ukupno šest sindikata koji djeluju u nacionalnom avioprijevozniku s kojim je Uprava postigla dogovor oko novog KU-a, čime je postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije.

Piloti i stjuardese, međutim, i dalje ne žele potpisati novi KU i inzistiraju na zadržavanju prava iz Ugovora koji je istakao krajem ožujka. Njihovi predstavnici nastavili su iza 10 sati pregovore s Upravom, koji su bili prekinuti oko ponoći bez ikakva dogovora.

Nismo protiv odricanja i restrukturiranja kompanije, ali ne možemo pristati da se gotovo sve uštede ostvaruju na naš račun, izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo.

Na članovima četiriju sindikata koji su prihvatili novi KU ostvarena je ušteda od ukupno milijun kuna, a na članovima sindikata kabinskog osoblja i pilota želi se uštedjeti 10 milijuna kuna, i to sedam milijuna na račun stjuardesa a tri milijuna na račun pilota, ogorčena je Lojo.

Dok traju pregovori u upravnoj zgradi CA, pred njom se okupilo stotinjak pilota i stjuardesa s transparentima i zviždaljkama koji mirno prosvjedujući iskazuju podršku svojim pregovaračima.

Štrajk ostalih sindikata će trajati do ispunjenja sindikalnih uvjeta, a traže da se ne otpusti 27 posto zemaljskog osoblja CA, dok piloti i kabinsko osoblje traže poštivanje prava iz prošlog Kolektivnog ugovora. Također tvrde da su im za protekli mjesec nezakonito smanjene plaće.

Član Uprave CA-a Zlatko Širac izjavio je novinarima jučer poslijepodne da Uprava nije spremna popustiti ultimativnim zahtjevima sindikata jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njezine opstojnosti.

>> Pismo stjuardesa Vladi: Menadžment nesmetano harači i uništava

Stjuardese se žale da su im novim kolektivnim ugovorom primanja srezana za čak 40 posto, a nedavnu aferu oko masovnog bolovanja kabinskog osoblja i prijetnji otkazom za 42 zaposlenih, tumače pak kao demonstraciju sile uprave, kako bi se prisililo da prihvate novi kolektivni ugovor.

Propisan je opseg poslova koji ne smiju prekidati niti za vrijeme štrajka, što znači da će se moći obaviti 37 posto planiranih letova. Za današnje je letove bilo predbilježeno ukupno 4.600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika, istuču u Croatia Airlinesu. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra ( 385 - 1) 6676 555 i 062 - 500 505 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene