Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje za ubojstvo obitelji Olujić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Vukovaru pod predsjedanjem suca Ante Zeljka počelo je suđenje petorici bivših pripadnika izviđačko-diverzantske satnije HOS-a u sastavu HV-a, optuženih da su 17. veljače 1992. hicima iz vatrenog oružja ubili Radomira i Anicu Olujić te njihovu malodobnu djecu Milevu i Marka u njihovu domu u Cerni nedaleko od Vinkovaca.

Petorica optuženika Tomislav Madi (47), Mario Jurić (34), Zoran Poštić (34), Davor Lazić (34) i Mijo Starčević (51), koji se od uhićenja nalaze u pritvoru osječkog zatvora izjavili su da se ne osjećaju krivima.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Dijelom smanjena kazna ubojicama obitelji Olujić

U optužnici, koju je pročitao zamjenik županijskog državnog
odvjetnika iz Vukovara Vlatko Miljković, navodi se kako je 'Tomislav Madi u svojstvu zapovjednika izviđačko-diverzantske satnije HOS-a, čije se zapovjedništvo nalazilo u Komletincima na vinkovačkom području, 17. veljače 1992. izdao naredbu okrivljenima Mariju Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i nepoznatoj osobi po nadimku 'Bosanac' da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da se radi o civilnim osobama, a da kuću miniraju'.

Preodjevene u odore bivše JNA, do kuće obitelji Olujić u Ulici braće Radića 51a u Cerni, te iste večeri optužene je dovezao također optuženi Mijo Starčević koji im je, prema navodima iz optužnice, i pokazao kuću Olujevićevih.

Nakon što su ušli u kuću, iz vatrenog su oružja ubili Radomira i Anicu Olujić te njihovu malodobnu djecu Milevu i Marka, pogodivši svakoga od njih s desetak hitaca.

Nakon ubojstava, iz kuće su uzeli lovačku pušku marke 'Hamerles' i pištolj 'Vis', neutvrđeni iznos tadašnjih njemačkih maraka te neutvrđenu količinu zlatnog nakita koji su, po povratku u Komletince, predali Tomislavu Madiu.

U namjeri da ju sruše, u kuću su postavili tri tenkovske mine i
povezali svaku s 2,5 kilograma 'vitezita 20', ali zbog nestručnog rukovanja eksplozivom nije došlo do eksplozije, naveo je, čitajući optužnicu, Vlatko Miljković. Ustvrdio je kako su optuženi počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na upit suca Ante Zeljka osjeća li se krivima po pročitanoj optužbi, Tomislav Madi je izjavio kako se 'apsolutno ne osjeća krivim', a krivima se, po optužbi, kako su naveli, ne osjećaju niti preostala četvorica optuženika.

Optuženi Mario Jurić rekao je kako se, međutim, osjeća 'suodgovornim jer nije spriječio zločin u kojemu je bio sudionik'.

Ubojstvo obitelji Olujić, kako je naveo, nije mogao spriječiti jer je u tom naumu bio prekinut što će, rekao je, naknadno pojasniti tijekom suđenja. Na pitanje suca je li nositelj kakvog vojnog čina, odgovorio je kako bi to zadržao tajnom.

Svi optuženi također su kazali kako će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

Sva su petorica optuženika navela i kako su zbog zasluga u
Domovinskom ratu nositelji Spomenice Domovinskog rata te niza drugih priznanja, nagrada i pohvala.

Kao jedina pozvana svjedokinja Stojanka Olujić, majka
ubijenog Radomira Olujića, nije se, zbog neutvrđenih razloga,
pojavila, stoga je sudac Ante Zeljko prekinuo glavnu raspravu koja će se nastaviti 3. travnja.

Tada će kao svjedoci biti saslušani Marta Žulj, Kata Čipin, Vlado Jurišić, Nikola Karlušić i Ivan Čačić, a ponovno će biti pozvana i Stojanka Olujić.

Tijekom sudskog postupka ispred zgrade Županijskog suda mirno je čekalo nekoliko desetaka članova HVIDR-e iz brojnih hrvatskih gradova koji su, kako su rekli novinarima, došli pružiti podršku optuženom Tomislavu Madiu.

Dvojica članova HVIDR-e bila su nazočna u dvorani dok su preostali, zbog skučenosti dvorane, kraj današnje rasprave morali čekati ispred zgrade suda te su se nakon završetka, mirno razišli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene