Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Zlataru danas je počelo suđenje predsjedniku krapinske Hvidre Marijanu Mikši (51) iz Radoboja i Anki Marinović (49) iz Zagreba.


Umirovljeni invalid Domovinskog rata Mikša tereti se se da je kao predsjednik Upravnog vijeća Doma za stare i nemoćne osobe "Sv. Nikole" u Krapini od siječnja do listopada 2004. od djelatnika na recepciji Doma preuzimao gotovinu, a novac nije polagao na račun ustanove, već ga zadržavao za sebe.

Vezani članci Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr) Čelnik HVIDR-e nakon odbacivanja prijava protiv Pupovca: ''DORH je jugoslavensko i boljševičko leglo'' Mirando Mrsić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Mrsić odgovorio HVIDR-i: "Povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava "

Riječ je o novcu kojim je plaćan smještaj korisnika u Domu, a Mikša je optužen da je tako nezakonito stekao oko 390 tisuća kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru osim za zloporabu položaja i ovlasti Mikšu optužuje i za krivotvorenje službene isprave. Kako se navodi u optužnici, Mikša je, da bi prikrio navodno počinjene zloporabe, nabavio račune kojima je opravdavao da je gotovinu trošio za odjeću korisnika kupljenu na tržnici na kojoj se ne izdaju računi.

Mikša je pribavio i račune o nabavljene 33 postelje i druge opreme za sobe kupljene u Njemačkoj za 32 tisuće eura, odvjetništvo tvrdi da je riječ o namještaju i opremi iz donacije.

Marinović je optužena za nesavjesno poslovanje, odnosno da je propustila nadzirati financijsko poslovanje Doma, za što je bila zadužena.

Oboje su izjavili da se ne osjećaju krivima, a suđenje se nastavlja na jesen.