Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najgušće minsko polje u Hrvatskoj nalazi se samo kilometar od središta Osijeka, na lijevoj obali Drave. Tamo je zakopano više od 1.000 protutenkovskih mina.


Šuma na lijevoj obali Drave skriva najmanje 1.000 protutenkovskih mina. 'To je prostor od 26 hektara, s tim da pretpostavljamo da se minsko polje i nastavlja. Koliko je to mina? Vjerojatno na tusuće. Točno ćemo znati kad sve odradimo', kazao je pirotehničar Davor Družijanić iz tvrtke Mungos Razminiranje.

Vezani članci Tomislav Ramljak, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Slučaj koji je zgrozio Slavoniju: "Nužno je da roditelji postanu svjesni kako se to može dogoditi svakom djetetu" Kupnja namirnica, ilustracija Nekima i dalje nije jasno: Mlada Osječanka zaražena koronom odšetala u šoping

Osječka šuma od mina bi trebala biti očišćena do kraja siječnja. Hrvatska se mina mora riješiti do kraja 2019. godine. Na to nas obvezuju međunarodne konvencije.

'Par udarnih godina bi nam trebalo po 500 milijuna kuna, što je duplo nego što imamo sada na raspolaganju. Tako bismo pristigli i ulovili taj tempo i 2019. bi Hrvatska trebala biti čista od mina', kaže Mladen Crnković iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Razminiranje jednog četvornog kilometra stoji 10 milijuna kuna. Za razminiranje preostalih 765 četvornih kilometara Hrvatskoj je potrebno 7 milijardi i 650 milijuna kuna. 'Nadamo se da će 2014.,2015. i 2016. godina biti 'vankrizne' i da će biti više financijskih sredstava', kaže Crnković.

Nedostatak novca nije jedini problem koji muči pirotehničare. Veliki problem su kradljivci znakova koji upozoravaju na mine. Tako su ovih dana u okolici Osijeka uhićena dva počinitelja s ukupno 16 znakova. Jedan ih je prodavao u staro željezo a drugi ih koristi na svom pašnjaku kako bi zaštitio ovce od krađe. Skidanje znaka kažnjava se s 10.000 kuna. No to je ništa naspram opasnosti koja vreba iz minskoga polja.