Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crkva

Počelo 4. zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvodnevno 4. zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na kojoj će se raspravljati o "Crkvi zagrebačkoj u hrvatskome društvu" počelo je u petak poslijepodne u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu tema je četvrtog zasjedanja, a članovi Sinode raspravljat će o promicanju jedinstva među kršćanima, međureligijskom dijalogu, karitativnoj zauzetosti Crkve, socijalnoj dimenziji crkvenoga djelovanja te o kulturi, znanosti i umjetnosti u Crkvi, katoličkim odgojno-obrazovnim ustanovama i o Crkvi i medijima.

Pročitajte i ovo Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov Ilustracija Muškarcu će suditi Oltar na kojem se par poseksao opet u funkciji: Sve je spremno za katolički obred, žena prihvatila kaznu

Otvarajući rad Sinode, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u pozdravnom govoru istaknuo je kako ovo sinodsko zasjedanje stavlja naglasak na Crkvu zagrebačku u hrvatskom društvu. Položaj Crkve zagrebačke u hrvatskom društvu je poseban i u tome što njezin najveći dio čine vjernici grada Zagreba, glavnoga grada države Hrvatske, sa svim izazovima i specifičnostima nacionalnoga središta, rekao je kardinal.

Naglasio je kako ovim zasjedanjem Crkva želi svoj pogled i nastojanje usmjeriti prema jedinstvu svih kršćana i svekolike ljudske obitelji.
Riječ je, kako je istaknuo, o trojakom ekumenizmu što su ga posebno naglašavali koncilski pape i koji je toliko na srcu papi Franji. To su: ekumenizam među kršćanima, međureligijski dijalog i dijalog među svim ljudima radi postizanja i očuvanja mira u svijetu i suživota u slozi velike ljudske obitelji, poručio je Bozanić. Osim ekumenizma, rekao je, raspravljat će se o socijalnoj dimenziji crkvenog djelovanja, karitativnoj zauzetosti, katoličkim odgojno-obrazovnim ustanovama, Crkvi i kulturi, znanosti, umjetnosti te medijima.

Ocijenio je kako ta područja ljudskog djelovanja predstavljaju za Crkvu izazov u njezinu poslanju.

Pozvao je članove Sinode da se čuvaju mentaliteta neodgovornih prijedloga i želja, pojave koja pojedincima i društvu u cjelini nameće osjećaj nemogućnosti, nezadovoljstva i frustracije.

„Crkva nema gotova tehnička rješenja za svakodnevna društvena pitanja, niti je pozvana preuzeti neposrednu odgovornost u njihovom rješavanju,“ rekao je kardinal dodavši kako Crkva ne predlaže ekonomske i političke programe, nego prepoznaje autonomiju ovozemnih stvarnosti, promiče dostojanstvo čovjeka koji je pozvan izvršiti svoju zadaću u svijetu.

Početku rada Sinode nazočili su mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske SPC-a Porfirije Perić, biskup Evangeličke Crkve Branko Berić, glavni tajnik Saveza baptističkih Crkava Željko Mraz, rabin Židovske općine u Zagrebu Luciano Moše Prelevića te izaslanik muftije Aziza ef. Hasanovića Mevludi ef. Arslani.

U ime hrvatskih kulturno-znastvenih institucija nazočili su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta Damir Boras i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.
Obraćajući se članovima Sinode mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske SPC-a Porfirije Perić pozvao je na izgradnju međusobnoga povjerenja i mira među ljudima.

Istaknuo je kako drugima treba priznati pravo na život te pozvao na ekumenizam koji „počinje prihvaćanejm naših slabosti“.
Ocijenio je kako crkve moraju biti povezujući čimbenik.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene