Obavijesti Video Pretražite Navigacija
biraju predsjednika

Počeli predsjednički izbori u Rumunjskoj: Ankete daju prednosti Klausu Iohannisu

Klaus Iohannis (Foto: AFP)
Klaus Iohannis (Foto: AFP) Foto: Afp
Birališta su otvorena u nedjelju ujutro u Rumunjskoj za 18,2 milijuna birača koji odlučuju o novom predsjedniku države, a favorit je predsjednik u odlasku Klaus Iohannis.

Nedavne ankete dale su Klausu Iohannisu, koji zastupa desni centar, 47 posto potpore, što znači da vjerojatno neće dobiti apsolutnu većinu i da će se održati drugi krug izbora 24. studenoga.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Taj neumorni odvjetnik koji zagovara "europske vrijednosti" dijeli stajališta Berlina i Pariza u većini pitanja koja se tiču 28 članica EU-a, čime je više nego jednom iritirao populističke čelnike u Budimpešti i Varšavi.

Glavna nepoznanica izbora je kandidat koji će ući u drugi krug izbora zajedno s njime. Iohannis ima 13 protukandidata, a troje od njih imaju podjednaku šansu ući u drugi krug.

Za drugo mjesto natjecat će se bivša socijaldemokratska premijerka Viorica Dancila (PSD), koju je nedavno s vlasti smijenio parlament, zatim Dan Barna, vođa mlade proeuropske stranke Savez za spas Rumunjske (USR) te bivši glumac Mircea Diaconu.

Birališta su otvorena do 20 sati, a projekcije na temelju izlaznih anketa očekuju se ubrzo nakon njihova zatvaranja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene