Klaus Iohannis (Foto: AFP)
Klaus Iohannis (Foto: AFP) Foto: Afp

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro u Rumunjskoj za 18,2 milijuna birača koji odlučuju o novom predsjedniku države, a favorit je predsjednik u odlasku Klaus Iohannis.


Nedavne ankete dale su Klausu Iohannisu, koji zastupa desni centar, 47 posto potpore, što znači da vjerojatno neće dobiti apsolutnu većinu i da će se održati drugi krug izbora 24. studenoga.

Vezani članci Britanski premijer Boris Johnson sa svojim simpatizerima - 2 Velika Britanija uoči izvanrednih parlamentarnih izbora: "Kod predviđanja rezultata u UK uvijek treba biti oprezan" Kolinda Grabar-Kitarović (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović prva je hrvatska predsjednica: U mandatu se selila, pjevala, a kritičari kažu da je estradizirala funkciju

Taj neumorni odvjetnik koji zagovara "europske vrijednosti" dijeli stajališta Berlina i Pariza u većini pitanja koja se tiču 28 članica EU-a, čime je više nego jednom iritirao populističke čelnike u Budimpešti i Varšavi.

Glavna nepoznanica izbora je kandidat koji će ući u drugi krug izbora zajedno s njime. Iohannis ima 13 protukandidata, a troje od njih imaju podjednaku šansu ući u drugi krug.

Za drugo mjesto natjecat će se bivša socijaldemokratska premijerka Viorica Dancila (PSD), koju je nedavno s vlasti smijenio parlament, zatim Dan Barna, vođa mlade proeuropske stranke Savez za spas Rumunjske (USR) te bivši glumac Mircea Diaconu.

Birališta su otvorena do 20 sati, a projekcije na temelju izlaznih anketa očekuju se ubrzo nakon njihova zatvaranja. (Hina)