Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanacija oštećenja na teretnom brodu "Serine", koji se 22. siječnja nasukao kod otoka Unije, počela je jutros,a brod je opasan branama pa ne prijeti opasnost od onečišćenja mora.


Oštećenja će se sanirati zavarivanjem i postavljenjem brzovezujećeg cementa, a zatim će se s broda iskrcati teret i započeti odsukavanje, naveli su iz Ministarstva.

Vezani članci Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Otok s 20 puta više iseljenika u SAD nego stanovnika: Učenici nastavu prate videovezom, a jedino prijevozno sredstvo su traktori Nasukani trajekt (Foto: AFP) U Francuskoj se nasukao trajekt s 300 ljudi, prekinut promet preko La Manchea

"Serine" se nasukao za oko 2/3 svoje ukupne dužine, što je uzrokovalo oštećenje brodskog trupa prema predjelu skladišta tereta i prema jednom tanku goriva.

Pregledali su ga ronioci, a pregledan je i iz zraka, čime su
potvrđena procijenjena oštećenja i utvrđeno da se brod nije pomakao nakon nasukavanja.

Jučer su inspektori riječke Lučke kapetanije utvrdili da je more prodrlo u strojarnicu, što nije onečistilo more, ali je brod, zbog prevencije, opasan s još jednim, odnosno s ukupno dva reda brana.

Uzorci mora koje je prodrlo u strojarnicu danas su predani na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo primorsko-goranske županije, kako bi se, skrbeći o zaštiti okoliša, moglo pristupiti ispumpavanju mora iz broda, izvijestili su iz Ministarstva.

Brod "Serine", dužine oko 82 metra, nasukao se kod Unija, između uvale Samunče i rta Lakunji, pri čemu mu je oštećen trup. Trinaest članova posade napustilo je brod i zbrinuti su na Lošinju.

"Serine" je plovio od Rijeke do Alžira, pod zastavom Sierra Leonea, a u vlasništvu je brodara "Anomyo Maritime Losa". Prevozio je oko 350 prostornih metara jelove građe i 2500 tona sode, ukrcanih u Rijeci.

Mjerodavne službe uspostavile su stalni nadzor stanja na mjestu nasukavanja. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju