Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počela je prodaja napuštenih i devastiranih državnih nekretnina, među kojima su i brojni vojni objekti.


Ovlašteni sudski vještak za sada je procijenio da 11 nekretnina vrijedi oko 337 milijuna kuna. Riječ je o objektima na atraktivnim lokacijama i u građevinskoj zoni na području Šibenika i Zadra, Kumrovca, Đakova i Velike Gorice.

Vezani članci Marijana Petir (Foto: Facebook/Marijana Petir) Pa, čestitamo! Marijana Petir uštedjela više od 5 milijuna kuna. Ima promjena i kod premijera Plenkovića Dubravka Šuica (Foto: Igor Kralj/Pixsell) Dubravka Šuica objavila što sve posjeduju ona i njezin suprug: Na popisu su kuća u Dubrovniku, stan u Zagrebu, dionice...

Iako ima i onih, koji misle da je do ulaska u EU pametnije pričekati, jer će vrijednost imovine porasti, država već sada priželjkuje ulagače. Zainteresiranih ima čak i u Engleskoj, tvrde u Uredu za upravljanje državnom imovinom. Način na koji se imovina rasprodaje razljutio je čelnike grada Šibenika, zbog čega pišu i premijerki Kosor. Kažu da ih o prodaji dvaju vojnih kompleksa nitko nije obavijestio, a na njihovom području ima najviše objekata.

Grad ili općina odlučuju sami?

'Bilo bi najnormalnije da sam grad ili općina, ovisno na čijem se terenu nalazi. odlučuju sami, jer stanovništvo najbolje zna čemu te vojarne mogu poslužiti', rekao je gradonačelnik Šibenika Franko Vidović.  U prostornim planovima ta imovina nije unutar građevinskog područja, pa im je država nije mogla tako velikodušno pokloniti, uzvraća lokalnim vlastima ravnatelj državnog ureda. Razočarani su , jer godinama nisu privlačili investitore, i prepoznali ovo kao izvor zarade.

Nekretnine na 22 milijuna četvornih metara

'Nitko ne bi kupio te nekretnine da leže, svi oni koji ih kupuju imaju poslovni cilj. Naravno da je to zarada i oplođivanje kapitala, a lokalna zajednica bi kroz komunalni doprinos, naknadu i zapošljavanje povećala svoje lokalne proračune', zaključio je Jozo Sarač, iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

Duž Jadranske obale, od Savudrije do Čilipa 45 je vojnih nekretnina, koje je MORH ustupio. Prostiru se na nevjerojatnih 22
milijuna četvornih metara. Njihova se vrijednost broji u milijunima, pa i milijardama kuna. Hoće li i dalje zjapiti prazni, preostaje čekati rezultate prve i još jedne u nizu javnih dražbi.