Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aktivisti svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF-a, Greenpeacea i Zelene akcije u petak su prosvjedovali ispred Ministarstva gospodarstva porukom na transparentu "Ti se kockaš – svi gubimo!", kojom su, kako su istaknuli, upozorili na neprihvatljive rizike u koje je ministar Ivan Vrdoljak voljan gurnuti brojne lokalne zajednice i hrvatsko najvrjednije prirodno dobro - Jadransko more.


Prosvjed je organiziran u sklopu kampanje "SOS za Jadran", koju su pokrenuli WWF, Greenpeace, Zelena akcija, Sunce, Žmergo, Zelena Istra i druge udruge za zaštitu prirode i okoliša - podržalo ih je više lokalnih inicijativa i udruga organiziranjem simboličnih akcija diljem Hrvatske. Zahtijevaju od Vlade, kako kažu, "odustajanje od potpisivanja štetnih ugovora sa odabranim koncesionarima".

Vezani članci Sunce, ilustracija - 1 Ljeto ipak još nije gotovo? Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna i hoćemo li za vikend uživati u suncu Slika nije dostupna S.O.S. za Jadran: 'Hrvatski političari moraju napustiti ulaganja u projekte 'prljave energije''

Porukom na transparentu "Ti se kockaš – svi gubimo!" aktivisti i aktivistkinje upozorili su na neprihvatljive rizike u koje je ministar Vrdoljak voljan gurnuti brojne lokalne zajednice i hrvatsko najvrjednije prirodno dobro - Jadransko more.

Aktivisti tvrde da ministar Vrdoljak "zavarava javnost tvrdeći kako će standardi crpljenja nafte u Hrvatskoj biti stroži nego u Italiji, iako znamo da je u Italiji zabranjeno crpiti naftu na udaljenosti 22 kilometara od morskih i obalnih zaštićenih područja. Strateškom studijom utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu ovakvi se zahvati dozvoljavaju samo šest kilometara od nacionalnih parkova Kornata i Mljeta".

Eko-aktivisti smatraju da bi u slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte dugoročno ugrozili eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Time su, kažu, podjednako ugroženi stanovnici obale i otoka, kao i oni na kopnu – zbog važnosti koju za Hrvatsku ima turizam i ribarstvo.

Aktivisti i aktivistkinje ponovili su poziv građanima i građankama te institucijama da se pridruže slanju komentara i primjedbi u sklopu javne rasprave o SPUO koja traje do 16. veljače.

U Splitu su članovi Udruge za prirodu, okoliš i održiv razvoj Sunce na splitskoj Matejušci održali konferenciju za novinare na kojoj su objavili kako s današnjim datumom i službeno počinje kampanja "SOS za Jadran" protiv projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Istaknuli su da se akcija u petak održava u desetak hrvatskih gradova. I Udruga Sunce je pozvala građane da daju komentare na stratešku studiju utjecaja na okoliš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook