Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djevojka koja ruši predrasude

Upisala frizersku školu, no onda je preokrenula nebo i zemlju da joj dopuste da bude - stolarka

Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jelena Tisanić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Jedna djevojka ruši predrasude o muškim i ženskim zanimanjima.

Upisala je frizersku, ali onda shvatila da joj je poziv drugačiji.

Pročitajte i ovo Marina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) kvalitetni radnici jamstvo uspjeha Ne viđa se često: Iz Rusije se vratila s medaljom izvrsnosti i ne želi napustiti Hrvatsku Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović se smiješi na pitanje učenice (Foto: Dnevnik.hr) Kažnjavanje političara Zadarska srednjoškolka tijekom debate nasmijala Predsjednicu. Poslušajte njezin argument

"Ne mogu se uvlačiti ljudima, govoriti 'kak vam je lijepa frizurica', a ustvari izgledaju ko strašila. I malo sam pratila stolare i imali su neke male stolčeke, pa me zanimalo kak se to radi, jel bi ja to mogla...", kaže Jelena Tisanić, učenica 3. razreda, stolarka Srednje škole Oroslavje.

Što su rekli roditelji?

"Pa nisu se slagali, mama je rekla, odi si završi to kaj si počela. Kaj sad? Muško zanimanje, nemrem iti u to, i pošto sam se družila s maturantima, onda sam im malo upadala u razred, malo sam ih promatrala kaj delaju", priča Jelena.

Vinko Cukovečki, nastavnik strukovnih predmeta obrade drva Srednje škole Oroslavje kaže kako su Jelenine ocjene vrlo dobre. Ravnateljica joj je priznala položen prvi razred i dopustila premještaj jer stolara nema.

"Prije tri godine se dogodilo da nismo upisali ni jednog stolara", žali se ravnateljica Srednje škole Oroslavje Natalija Mučnjak.

Ministarstvo gospodarstva dijeli stipendije, a obrtnička komora poručuje roditeljima da nije sramota raditi rukama.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, kaže kako u takvim zanimanjima ima novca no - treba raditi. U prosjeku se može zaraditi od 6 do 7 tisuća kuna. Za nekog početnika, plaća od 4.500 do 5.000 kuna je plaća koju može dobiti odmah.

Vlasnik obrta dao bi i više djelatniku koji bi se zadržao kod njega. Damir Marković kaže kako je u njegovom uramljivačkom atelijeru plaća od 5 do 7 tisuća kuna, no ljudi će radije neki drugi posao raditi za manje novca jer se kod obrtnika - mora raditi.

Dragutin Ranogajec kaže da su najveće "rupe" u zanimanjima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kod metalaca, a što s e tiče cijele Hrvatske onda su to autostruke.

"Ako govorimo o turizmu, sve struke kuhara, konobara, mesara, sve je deficitarno", kaže Ranogajec.

Jelenin kolega stolar Lovro Pavetiček o kolegici kaže: "Evo radi, i zadovoljni smo s njom."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene