Svečano je u utorak u Karlovcu obilježen početak radova na gradnji šest kilometara dugog nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za naselja Logorište, Mala Švarča i Turanj, gdje su poplave najčešće.

Galerija Nasip u Karlovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nasip u Karlovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Gradnja nasipa uz Mrežnicu i Koranu (Foto: Dnevnik.hr)

Vrijednost investicije je 44,4 milijuna kuna i dio je "Projekta zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe - karlovačko i sisačko područje", čija je procijenjena vrijednost 900 milijuna kuna, od čega se na karlovačko područje odnosi 670 milijuna kuna, a na sisačko područje 230 milijuna.

Vezani članci Ilustracija Olujne kiše i bujice odnijele tri života, a jedna se osoba smatra nestalom: ''Ostanite u svojim domovima, nije još gotovo'' Poplava u podvožnjaku izazvala probleme u prometu VIDEO Auto se za nekoliko sekundi napunio vodom: Pogledajte kako danas izgleda vožnja ispod zagrebačkog podvožnjaka

Na svečanom obilježavanju početka gradnje ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je za spomenuti projekt rekao kako ga je Vlada proglasila strateškom investicijom, a potom je krajem prošle godine Sabor donio Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe koji je ubrzao otkup, odnosno omogućio izvlaštenja uz naknadu po tržišnim cijenama.

Najveći projekt obrane od poplava u Hrvatskoj

"Projekt ovakvog obujma za obranu od poplava nikada do sada nije realiziran u Hrvatskoj. Investicija od 900 milijuna kuna dominantno se financira iz EU fondova, pri čemu ne treba sumnjati da će se taj novac povući ako se odradi dokumentacija kako treba“, rekao je Ćorić.

Naglasio je kako je do sada od 15.000 katastarskih čestica riješeno njih 5500, a plan je do kraja godine ukupno 7500, što je važno postići jer je otkup pola zemljišta preduvjet da bi se projekt mogao prijaviti za financiranje. "Imao sam priliku prije godinu i pol dana biti s ljudima kojima je bujica vode u trenutku uništila nešto što su godinama gradili i kupovali, tako da smo sada ovdje da radimo", rekao je Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da će nasip biti dugačak 5,8 kilometara, za što je do sada utrošeno 14 milijuna kuna za otkup zemljišta i osigurano 44,4 milijuna kuna za radove, što je isplativo jer se šteta po svakoj poplavi na ovom području kreće od 30 do 50 milijuna kuna.

Nasipom će se braniti vodostaj viši od 900 centimetara

"Sada se ovdje branimo od vodostaja od 820 centimetara, a ubuduće će biti još metar više, dakle za vodostaj viši od 900 centimetara, što se nikada nije dogodilo, ali spremamo se za nove klimatske promjene u budućnosti“, rekao je Đuroković.

Ove godine počinje gradnja ili ugovaranje radova vrijednih oko 400 milijuna kuna. Nakon Logorišta trebali bi se početi graditi i nasipi uz brzu cestu, te potom naredne godine 157 milijuna kuna vrijedan armirano-betonski i zemljani nasip na lijevoj obali Kupe (11 km) od Selca do Rečice, te 130 milijuna kuna vrijedan prokop Korana-Kupa.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pozvao je građane da nastave surađivati na kupoprodaju zemljišta kao do sada, ističući da je na ovom prostoru gdje se spajaju Korana i Mrežnica "glavni udar od poplavljivanja i logično je da se odavde krenulo".

Karlovački župan Damir Jelić podsjetio je da je nekim ljudima ovdje voda bila posljednjih godina pet puta u kući, da su neki digli po dva kredita za obnovu, te da "zato sada treba zapeti". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju