Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati će ovih blagdana potrošiti isto kao i proteklih - više od deset milijardi kuna!


Sniženja su već počela pa su i novčanici prazniji, unatoč tome što brojimo negativne statistike nezaposlenih koje su za prošli mjesec ponovno narasle.

Vezani članci Slika nije dostupna VIŠE NEGO LANI Hrvati su u prva 22 dana prosinca potrošili 9,6 milijardi kuna Slika nije dostupna Sve već miriše na Uskrs

Tako kažu brojevi. Prema posljednjima u mjesecu studenom broj nezaposlenih iznosi 302 tisuće i 80 osoba. Dobra vijest je da je to tri cijela tri posto manje nego prošle godine, ali 2 cijela osam posto više nego u mjesecu prije.

Mnogi će tako ove blagdane provesti bez posla ili u potrazi za poslom pa će vjerojatno i skromniji biti blagdanski stol. Oni sretniji sa zaposlenjem mjesec u prosincu zato troše. Trgovački centri bilježe rekorde po posjećenosti, počela su i sniženja.

Očekuje se potrošnja na razini iduće godine, a ukoliko tvrtke budu i nagrađivale božićnicama - potrošnja bi mogla biti i veća. Družili smo se tijekom dana s građanima i doznali kako će dočekati blagdane i što očekuju. 47 posto građana prema istraživanju očekuje božićnicu. 81 posto bi novčani iznos od 1.423 kune. 30 posto bi novčani bon, a četiri posto ispitanika veselio bi poklon paket.

'Ovo su dani kada se troši možda i više nego što bi trebalo, želimo možda nadoknaditi ono što smo propustili tijekom godine, a naravno svaka kupnja na kredit i kupovina stvari koje vam ne trebaju novcem koji nemate nije dobro. Budimo u okviru svojih mogućnosti', ističe Alen Ćurin iz udruge Dalmatinski potrošač.

Više o reakcijama građana i struke pogledajte u priloženom video prilogu.