Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati će ovih blagdana potrošiti isto kao i proteklih - više od deset milijardi kuna!


Sniženja su već počela pa su i novčanici prazniji, unatoč tome što brojimo negativne statistike nezaposlenih koje su za prošli mjesec ponovno narasle.

Vezani članci Slika nije dostupna Sve već miriše na Uskrs Slika nije dostupna Pogledajte kako se građani pripremaju za Uskrs

Tako kažu brojevi. Prema posljednjima u mjesecu studenom broj nezaposlenih iznosi 302 tisuće i 80 osoba. Dobra vijest je da je to tri cijela tri posto manje nego prošle godine, ali 2 cijela osam posto više nego u mjesecu prije.

Mnogi će tako ove blagdane provesti bez posla ili u potrazi za poslom pa će vjerojatno i skromniji biti blagdanski stol. Oni sretniji sa zaposlenjem mjesec u prosincu zato troše. Trgovački centri bilježe rekorde po posjećenosti, počela su i sniženja.

Očekuje se potrošnja na razini iduće godine, a ukoliko tvrtke budu i nagrađivale božićnicama - potrošnja bi mogla biti i veća. Družili smo se tijekom dana s građanima i doznali kako će dočekati blagdane i što očekuju. 47 posto građana prema istraživanju očekuje božićnicu. 81 posto bi novčani iznos od 1.423 kune. 30 posto bi novčani bon, a četiri posto ispitanika veselio bi poklon paket.

'Ovo su dani kada se troši možda i više nego što bi trebalo, želimo možda nadoknaditi ono što smo propustili tijekom godine, a naravno svaka kupnja na kredit i kupovina stvari koje vam ne trebaju novcem koji nemate nije dobro. Budimo u okviru svojih mogućnosti', ističe Alen Ćurin iz udruge Dalmatinski potrošač.

Više o reakcijama građana i struke pogledajte u priloženom video prilogu.