Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ne popuštaju

Pobuna protiv fiskalnih blagajni: I danas ŠTRAJK prodavača na tržnicama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se pobuna protiv fiskalnih blagajni na tržnicama. Štandovi su i treći dan zaredom bili poluprazni, a prodavači su najavili novi prosvjed za ponedjeljak.

Mnogi prodavači na tržnicama i danas su štrajkali jer odbijaju rad s fiskalnim blagajnama. Kolona od oko dvjesto prodavača krenula je u Poreznu upravu u Zagrebu, ali kako nisu ispunjeni njihovi zahtjevi novi su prosvjed najavili za ponedjeljak. .

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

>> LINIĆ ODBIO zahtjeve prosvjednika protiv fiskalizacije, štrajkovi se nastavljaju!

Oko 200 prodavača sa zagrebačkih tržnica danas se ponovno okupilo na Dolcu nakon što je ministar financija Slavko Linić jučer odbacio njihov prijedlog da fiskalizacija zaobiđe hrvatske tržnice. 'Pozvali su nas u 11 sati da pokušamo naći neko rješenje', rekao je predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan prije sastanka.

Kasnije je rekao da budući da danas nisu pronašli rješenje, u ponedjeljak slijedi veliko okupljanje na Markovu trgu.

Poreznoj upravi ponudili su tri opcije. Kao jednu od opcija Pervan je istaknuo paušalno oporezivanje. 'Ako govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji razreže vam se porez paušalno. Ako radite kao trgovac koji otkupljuje tuđu robu i vodite materijalno knjigovodstvo, na temelju toga vam se razreže porez i plaćate akontaciju tijekom cijele godine', pojasnio je Pervan.

Vezano uz one koji su uveli fiskalne blagajne na tržnicama komentirao je da se velika većina protivi tome. 'Kad će biti hladno ne znam kako će to funkcionirati. Nijedna ribarnica u Hrvatskoj ne funkcionira, to vam garantiram. Neki su već pokušali', kazao je Pervan.

Ako je Linić napravio izuzetke za Croatia Airlines, za kioske te veterinare, ne vidim zašto ne bi riješio problem na tržnicama, dodao je. Upitan da prokomentira Linićevu poruku da se obrate gradonačelnicima jer oni mogu omogućiti tehničke uvjete za tržnice, kazao je da se radi o prebacivanju loptice.

'Ovaj rok od mjesec dana koji nam je Linić dao, to je kao da vam netko omču stavi oko vrata i nakon mjesec dana izmakne stolac', kazao je dodavši da za ostvarivanje tehničkih uvjeta treba puno više vremena. Prodavačima s tržnica danas je podršku dala i Udruga Zviždač. 'Na tržnicama se ne događa kriminal, već u INA-i i drugim firmama', rekla je predsjednica udruge Vesna Balenović te poručila ministru Liniću da ne muči cijelu naciju.

Argumenti koji prodavači ističu protiv fiskalizacije tržnica su nepovoljni uvjeti u kojima rade (kiša, snijeg), informatička nepismenost te cjenkanje.

Situacija na vinkovačkoj tržnici

Srijedom i subotom tržni su dani u Vinkovcima pa su tako i danas prodavači na tezge iznijeli povrće, voće, jaja, mliječne prerađevine, ali trgovci koji na tržnici prodaju odjeću, danas su prosvjedovali.

Na kartone od kutija su ispisali parole upućene ministru Liniću u kojima se protive fiskalizaciji. Njih desetak je sjedilo na praznim klupama, a nekoliko kolega se nije pridružilo već su nastavili prodaju.

'Oni nisu iz Vinkovaca. Onaj tamo ima mirovinu i nije ga briga jer ako je kiša i vjetar, ne mora na tržnicu. A ja koja 22 godine radim na tržnici i sada imam dvoje studenata koje školujem, moram na posao i po kiši i snijegu, vjetru i tropskom suncu. Neka Linić dođe ovamo kada je vjetar i kiša i kada moramo pridržavati najlone da nam ne pokisne roba i neka proba tipkati po fiskalnoj blagajni. Ovdje se cijene mijenjaju tijekom dana i dopušteno je cjenkanje jer roba na suncu požuti, ošteti se i dajemo ju po nižoj cijeni. To je tako na tržnici', kaže jedna od prosvjednica i najavljuje da će i u subotu prosvjedovati.

Voditelj vinkovačke tržnice Dalibor Marijanović kaže kako prodavači odjeće prosvjeduju iz solidarnosti s ostalim prosvjednicima u Hrvatskoj. Oni su protiv fiskalizacije jer kažu kako na tržnici nema uvjeta, a to nije točno. Naši djelatnici koji naplaćuju 'pijacarinu' imaju iste takve fiskalne blagajne i oni rade i na kiši i vjetru kao i prodavači. Uostalom, većina njih, ako ne i svi imaju blagajne i vjerojatno se predomišljaju hoće li ih i koristiti. Kako čujem, ministar Linić je dao mjesec dana prilagodbe i za to vrijeme mnogi od njih će nastaviti posao s fiskalnom blagajnom jer ni nemaju neki drugi posao. Naša tvrtka u sklopu koje je i tržnica, želi zakonito poslovati i bilo bi nam žao kada bi i jedan trgovac odustao jer će se i njegov nedostatak osjetiti', kaže Dalibor Marijanović. (I.D. /P.K./AgencijaVLM/ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene