Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Opačić ga zdušno promovirala'

Pobjeda 'U ime obitelji': Ustavni sud zaustavio primjenu Obiteljskog zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud RH u ponedjeljak je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, te se do donošenja konačne odluke privremeno obustavlja njegova primjena, odnosno izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na osnovi tog zakona, donesenog u lipnju 2014. godine.

Do donošenja konačne odluke Ustavnog suda primjenjuje se stari Obiteljski zakon iz 2003., objavljeno je na internetskim stranicama Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Donesena rješenja Ustavni sud ukinuo 18 odredbi Obiteljskog zakona, a odbijena je te dijelom i odbačena ustavna tužba Zsolta Hernadija Slika nije dostupna Minuli rad bivše Vlade SOCIJALNA POLITIKA U 2015. Oprost dugova i suspenzija kontroverznog obiteljskog zakona

Na protivnosti Obiteljskog zakona s Ustavom RH upozoravala je i struka i nevladine udruge, a ocjenu ustavno zatražilo je 18 različitih predlagatelja, među kojima i Udruga "U ime obitelji".

Iz Udruge "U ime obitelji"  su pozdravili odluku Ustavnog suda ističući da je Ustavni sud uvažio uvjerljivost mnogobrojnih prigovora na novi Obiteljski zakon, između ostalih i njihove Udruge.

'Novi Obiteljski zakon dovest će do veće viktimizacije žena'

"Iznimno je vrijedno da se faktično odmah dokida primjena tako značajnog zakona koji zadire u živote svakog građanina naše zemlje, a sve dok još nije počinio veliku štetu svojim nedorečenostima i očigledno nekvalitetnim rješenjima koja predviđa“, rekao je odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnoga tima Udruge „U ime obitelji“.

"Ako većina stručnjaka s tog područja prava (očitovali su se o našim prigovorima i pravni fakulteti u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci) potvrđuju naš stav da predmetni Obiteljski zakon vrvi nedostacima različitih oblika u gotovo svim područjima koje uređuje Obiteljski zakon (od braka, odnosa roditelja i djece, pa do posvojenja i skrbništva nad djecom), tada doista postoji ozbiljna "...sumnja da je taj zakon disfunkcionalan do mjere da bi se mogao ocijeniti nesuglasnim s Ustavom", naglasio je Krešimir Planinić.

"Veseli nas", dodao je, "da su u ovom slučaju daljnje neprimjene Obiteljskog zakona spomenuti najbolji interesi djeteta kao jedno od mjerila, te načelo pravne sigurnosti koje evidentno izostaje u tom uratku koji je potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, tako zdušno promovirala“. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene