Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna pristojba bez obzira na broj televizora

Pobjeda Davida nad Golijatom: HTV izgubio od iznajmljivača apartmana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće građana koji se bave iznajmljivanjem apartmana ili soba u svom domaćinstvu, po Zakonu o HRT-u morali su plaćati TV pristojbu za svaki apartman u koji primaju goste. Iznajmljivač Drago Mintas to je odbijao i dvije godine nakon što je tužio javnu televiziju - pobijedio na sudu! Drago dug ne treba platiti, a zajedno s tisućama iznajmljivača pristojbu će plaćati kao i druge fizičke osobe - jednu pristojbu bez obzira na broj televizora.

Šampanjac za 60.000 iznajmljivača - pobijedili su u sudskoj borbi s javnom televizijom. Bez obzira na broj televizora i apartmana, plaćaju samo jednu pretplatu po kućanstvu. 'Ovakvi pokušaji, kojih je bilo i ranije od strane Elektroprivrede i slično, su pokušaji da se mimo zakona pokuša dodatno uzeti ljudima novac od skromne zarade u turizmu', kazao je Nedo Pinezić, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača pri HGK-u.

Pročitajte i ovo Prazni kreveti ili previše kreveta? - 5 Sezona se zahuktava Je li Hrvatska puna ili prazna, tko se žali, a tko je zadovoljan? "Ja ne znam kada sam bio na sladoledu" Ilustracija Samo za domaće Njegov je oglas za apartmane na Jadranu podigao prašinu na društvenim mrežama, a za DNEVNIK.hr kaže: "Stavim takve cijene da ne bude bauk"

'Građani koji iznajmljuju apartmane u domaćinstvu su fizičke osobe i ne podliježu odredbi zakona o HRT-u, članak 53., kao pravne osobe', ponosno je kazao Drago Mintas.

Prema Zakonu pravna osoba plaća pristojbu za svaki TV prijamnik koji posjeduje za razliku od fizičke osobe koja plaća samo jednu pristojbu bez obzira na broj televizora.

I Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti jasno kaže - iznajmljivači apartmana i soba - fizičke su osobe.

Tisuće ovršnih zahtjeva koji su u tijeku, time su postali - neosnovani. I Drago je među onima koji su odbijali plaćati pretplatu za svaki apartman. Nakon dvije godine povlačenja po sudovima, dug ne mora platiti. 'Nije bitna ušteda, bitan je princip pravednosti i jednakosti građana pred Ustavom RH', kaže Drago.

Iznajmljivači s Krka organizirali su se prije dvije godine. Uzeli odvjetnika i pobijedili. 'To je dokaz da funkcionira pravna država i da je mali čovjek, građanin, iznajmljivač - u mogućnosti izboriti se za svoja prava legalnim sredstvima', kazao je Pinezić.

Oni su se izborili. Isto to preporučuju i za 300-tinjak tisuća građana, kojima, kažu, javna televizija protupravno naplaćuje pristojbu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene