Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vjerojatno je realno'

Po slobodi medija Hrvatska na 58. mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je kako je "vjerojatno realno" izvješće međunarodne udruge "Reporteri bez granica" (RSF) o medijskim slobodama, prema kojem je u Hrvatskoj prošle godine ostvaren umjeren napredak u poštivanju slobode medija i trenutno se nalazi na 58. mjestu u svijetu.

"Ovo 58. mjesto je vjerojatno realno i mislim da Reporteri bez granica ocjenjuju medije najobjektivnije u cijelom svijetu", rekao je u telefonskom razgovoru Duka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera''

Dodao je da Reporteri bez granica imaju u tome najdulju tradiciju i široki krug suradnika.

"Hrvatska je, eto, ipak u prvoj trećini zemalja u svijetu što se tiče medijskih i novinarskih sloboda. Sedam mjesta bolja pozicija nego prošle godine ne znači puno, ali je to najbolja pozicija koju smo imali od 2008. godine", kaže Duka.

Ocijenio je da su glavni novinarski i medijski problemi u Hrvatskoj pogoršani uvjeti rada novinara, netransparentno vlasništvo i koncentracija medijskog vlasništva, prije svih ekonomski pritisci na novinare i medije.

Sindikati pozvali novinare na solidarnost, a političare da 'dignu šape s medija'

"Dobro je što je posljednjih godina zaista manje fizičkih napada i prijetnji novinarima, a prijetnje su se počele i kažnjavati", rekao je Duka.

Prema RSF-u, Hrvatska je u 2014. godini ostvarila napredak za sedam mjesta u odnosu na 2013. godinu. Hrvatskoj je ovo na ljestvici RSF-a najbolji plasman od 2008. godine, izvijestili su iz RSF-a.

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda, a ove su godine utvrdili da je čak dvije trećine zemlja svijeta nazadovalo na tom polju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene