Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovnik je po 1039. put proslavio Festu Svetog Vlaha.


U povodu blagdana sv. Vlaha središnje misno slavlje ispred dubrovačke katedrale predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Barišić, a zatim su u procesiji gradskim ulicama pronesene moći dubrovačkog zaštitnika.

Vezani članci Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika pozvao sugrađane na cijepljenje: "A Vi, dragi antivakseri..." Fešta svetog Vlaha - 2 Okupio se veći broj ljudi usprkos preporukama grada: "Sveti Vlaho je poseban blagdan, srce je jače"

>> Dubrovnik obilježio Festu Svetog Vlaha

Vjernike je u misno slavlje uveo nadbiskup zadarski i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije msgr. Želimir Puljić, a msgr. Barišić se u propovijedi posebno osvrnuo na odnos čovjeka i materijalnih sredstava.

'Je li bolje biti čovjek bez sredstava ili su bolja sredstva bez čovjeka', zapitao je i rekao kako su Dubrovčani shvatili da njihov nebeski zaštitnik sv. Vlaho jasno govori da je čovjek važniji. Podsjetivši na natpis koji su stari Dubrovčani uklesali na Knežev dvor 'Obliti primatorum, publica curate' što u prijevodu s latinskog znači 'zaboravite osobne stvari i brinite se za javne'. 'Pitam se nije li zbog sebičnosti i pohlepe danas mnogima taj natpis nerazumljiv', upitao se Barišić.

Festa dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha završava u nedjelju, 6. veljače, svetom misom na Gorici sv. Vlaha, a točno u podne bit će spuštena svečeva zastava s Orlandovog stupa. Festu Svetog Vlaha UNESCO je 2009. godine uvrstio na listu svjetske kulturne baštine. (Hina)