Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljačka nekretnina na Lastovu

Raspisana tjeralica za bračnim parom: Lažnim ugovorima uknjižili se na niz nekretnina na Lastovu

Aktualno Galerija Zemljišne knjige stanovnika Lastova Zemljišne knjige stanovnika Lastova Foto: DNEVNIK.hr Zoran Tikvica Zoran Tikvica Foto: DNEVNIK.hr Lastovo - 2 Lastovo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lastovo - 1 Galerija 1/4 >>
Dubrovačka policija raspisala je potragu na području Europske unije za 61-godišnjakom i njegovom 60-godišnjom suprugom. Tereti ih se da su krivotvorenjem ugovora na sebe knjižili niz zemljišta na otoku Lastovu vrijednih više od 22 milijuna kuna. Je li u velikoj prijevari s lastovskim nekretninama prevaren i jedan šeik?

Stanovnici Lastova ovih dana provjeravaju jesu li još vlasnici svojih parcela. Dubrovačka policija je na poziv oštećene vlasnice jednog terena otkrila seriju lažnih kupoprodaja. 61-godišnjak iz Hrvatske koji živi u Italiji lažnim ugovorima na sebe je uknjižio niz vrijednih lastovskih nekretnina. Kako kaže policija, krivotvorenim dokumentima dokazivao je da je sva ta zemlja obiteljsko nasljeđe njegove supruge još iz 1905. godine.

Pročitajte i ovo Pošta - 1 Budite na oprezu Prevaranti imaju novi način na koji varaju građane: "Odmah sam znala da je nešto čudno..." Skupi kvadrati - 4 Nije na obali Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi"

"Krivotvorili 11 ugovora koje su datirali na vrijeme od prije od 100 i više godina, i na temelju tih ugovora se uknjižili na 130 čestica zemlje na otoku Lastovu. Ta tržišna vrijednost je oko 22 milijuna kuna. Počinitelji se nalaze u Europskoj uniji, ne smijemo o detaljima", rekao je Zoran Tikvica, voditelj službe Kriminalističke policije.

Neka je zemljišta počinitelj već i prodao. Među terenima je i turistički atraktivna uvala Sigurna luka. Prema neslužbenim informacijama, po jednom od ugovora prodao je zemljišta ni manje ni više nego šeiku iz Saudijske Arabije. No, policija tek utvrđuje jesu li i šeik i ugovor stvarni ili fiktivni.

"Isti su čestice zemlje prodavali trećim osobama, čime su priskrbili vrijednost od 4 milijuna i više milijuna eura. Neki kupci su se već i uknjižili kao vlasnici, a sad je to stvar institucija. Za sada imamo 7 oštećenih a bit će ih i više", kazao je Tikvica.

Razgovarali smo i s načelnikom Lastova. O prijevari kaže zna samo ono što objavljuje policija.

"Imamo općinski sud u Korčuli, imamo ispostavu u Blatu, imamo poreznu upravu, ako je točno to što Lastovo bruji će se razotkrit. A što bruji? Da je bilo određenih radnji", kaže Leo Katić, načelnik općine Lastovo.

Ističe kako je problem i što mnogi građani ne sređuju vlasničku situaciju u knjigama, jer postupci koštaju i traju. Pa jesu nasljednici i vlasnici, ali izvanknjižni.

"Oni bi trebali tužiti svoje pretke i sudski to razriješiti sa stričevima, tetama itd", dodaje načelnik.

Tako se parcele dugo vode na njihove davno umrle pretke. A knjige su javno dostupne online, pa prevaranti koriste tu priliku na razne načine. Dubrovačka policija slučaj je predala DORH- u.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene