Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog propusta Ine

'Plin bi sljedeće godine mogao pojeftiniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako bi plin mogao pojeftiniti za građane, ali tek od sljedeće godine.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da je zbog propusta Ine u javljanju na natječaj za zakup kapaciteta u podzemnom skladištu plina Okoli, moguće pojeftinjenje plina za kućanstva u sljedećoj regulatornoj godini koja počinje 1. travnja 2015. godine.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Ilustracija JOŠ I TO! Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

'Zbog propusta Ine koje nije na vrijeme zatražila skladišni prostor za plin, koji je zbog toga morao biti prodan na aukciji, pruža se šansa da u sljedećoj regulatornoj godini postoji mogućnost za smanjivanje cijene plina', rekao je Vrdoljak na današnjem brifingu za novinare.

Dodao je da će o tome konačnu odluku donijeti regulatorna tijela to jest HERA, ali da očekuje da će 'kalkulacije koje su postignute ovom štetnom odlukom Ine i nesavjesnim poslovanjem Ine, u krajnjoj liniji rezultirati pozitivnom posljedicom za hrvatske građane, a to je da će sljedeće godine plin barem dijelom pojeftiniti'. 

Hrvatski odgovor Putinu: Prijetnje nas ne ugrožavaju

Vrdoljak kaže da, ako je netko upravljao tvrtkom na nesavjestan način i ne javi se za zakup skladišnih kapaciteta na profesionalan i odgovoran način, nego dozvoli da mu konkurencija uzme skladište i tako dovede tvrtku u gubitak, onda drugi najveći dioničar može u najmanju ruku postaviti pitanje kako se to dogodilo i tko je odgovoran'.

Ako se izgubilo 150 ili 200 milijuna kuna, onda je oko 100 milijuna kuna štete za Republiku Hrvatsku, 44 postotnog dioničara Ine, kaže Vrdoljak te najavljuje da će pozvati na odgovornost one koji su odgovorni i koji nesavjesno posluju.

U Ministarstvu gospodarstva neslužbeno se doznaje da hrvatski članovi Uprave Ine nisu mogli utjecati na odluku Ine na koji će način sudjelovati na natječaju za zakup skladišnih kapaciteta, to jest na odluku da se Ina sa svojom tvrtkom Prirodni plin natječe za male kapacitete i na rok od samo jedne godine. Da se Ina javila za 30 posto kapaciteta skladišta i na tri godine, ne bi ušla ni u kakve probleme koje sada ima jer se njezin plin iz skladišta prodaje po niskim cijenama, drže u Ministarstvu.

Pored toga, u Ministarstvu neslužbeno upozoravaju da je pravilnik o korištenju skladišta Okoli donesen 2009. godine, kad je skladište bilo u sastavu Ine, a od tada se uvjeti za aukcije nepovučenog plina nisu mijenjali pa se Ina mogla pripremiti za sadašnju situaciju.

Prema neslužbenim informacijama, HEP je na jučerašnjoj aukciji plina, kojega Prirodni plin nije povukao iz skladišta Okoli, kupio 105 milijuna prostornih metara plina po 60 lipa za prostorni metar, a smije ga građanima prodati po reguliranoj cijeni od 2,20 kuna. Tako će ostvariti ekstra dobit, koja je zabranjena u reguliranoj djelatnosti s obzirom na 3. energetski paket EU-a.

Upravo stoga, kada HEP prikaže svoje poslovne rezultate, očekuje se snižavanje cijena. No, ono po očekivanju iz resornog ministarstva ne trebalo biti pretjerano veliko, jer je ukupna potrošnja plina kućanstava 700 milijuna prostornih metara godišnje, pa će dakle HEP preostalih oko 600 milijuna kubika, kupiti od Ine iz domaće proizvodnje po 1,75 kuna, a razliku do 2,20 kuna HERA priznaje kao poslovni trošak. (J.F. / I.D. / Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene