Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika materijalna šteta

VIDEO i FOTO Podivljalo vrijeme na Jadranu: Pijavica, orkansko jugo, veliki plimni val...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujno jugo jutros je pogodilo Istru i srednju Dalmaciju, a plimni val znatno je podigao razinu mora i stvorio probleme na obali. Naglo je porasla i razina rijeke Raše.

Noćas je Dalmaciju pogodilo najjače olujno i orkansko jugo ove godine koje je donijelo jaku kišu. Najjači udari vjetra u Splitu dosezali su i 112 km/h, jugo je rušilo stabla i lomilo grane zbog čega je nastala materijalna šteta na automobilima, koji su se nalazili na ulicama.

Pročitajte i ovo Posljedice u Dalmaciji Zbraja se šteta Zbrajaju je štete nakon oborina u Dalmaciji: Više od sto intervencija odradili su vatrogasci Slika nije dostupna Nevrijeme Kaos na obali: Orkansko jugo s golemim valovima izbacilo kamenje na obalu i potopilo brodice

Zbog visoke razine mora poplavljeno je nekoliko kuća u Segetu Donjem i na Čiovu, a u Trogiru se morska plima izlila na trogirsku Rivu te je zahvatila gotovo cijelu staru gradsku jezgru i područje ACI marine, pri čemu je poplavljeno 50-ak objekata. No, u  prijepodnevnim se satima voda povukla u more, doznaje se u trogirskom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD).

Zbog niske naoblake i olujnog juga koji puše na srednjedalmatinskom području, nije realiziran zračni prijevoz helikopterom pacijenta s Brača za KBC Split. Sinoć oko 23 sata helikopter je nadlijetao područje iznad Brača, ali se nije uspio spustiti. Najavljeno je da će pacijent do Splita biti prebačen redovnom trajektnom linijom.

>> VIDEO: Potop u Veneciji, na Trgu Svetog Marka više od pola metra vode

Još jači vjetar puhao je na otocima Lastovu, Palagruži, Mljetu te Visu, na kojem je zabilježen udar vjetra brzine 133 km/h, piše Dalmacija News.

Problema ima i u Šibensko-kninskoj županiji. Zbog jakog juga došlo je do porasta razine mora pa je poplavljeno više podrumskih prostorija u mjestima na otoku Murteru i dijelu šibenskog priobalja. Vatrogasci su bili na terenu radi ispumpavanja vode.

Jedan čitatelj iz Vodica poslao nam je fotografiju glavnog gradskog trga  na kojem se vide posljedice noćašnjeg plimnog vala. Vjetar, kiša i valovi na ulice su donijeli smeće, a Vodičani su se jutros borili s vodom koja je prodrla u kuće i trgovine. Prema čitateljevim informacijama, plimni val bio je visok jedan metar, ali voda se već prilično povukla. Vodičani kažu kako nije rijetkost da ulice poplave, no tvrde kako je ovo najteži slučaj u posljednjih 20 godina. Djelatnici komunalnih službi čiste ulice od vode i smeća.

Poplavljena je i dionica Jadranske magistrale (D8) kroz Sukošan kojom se vozilo usporeno. U samom gradu poplavljeno je više prometnica, dijelovi Trpimirove obale, te dio Branimirove i Liburnske obale u uvali Jazine u samom središtu Zadra. Kod stare zgrade Kazališta lutaka olujno jugo tijekom noći iščupalo je stablo. Poplavljeni su bili i veliki dijelovi ceste Pag - Novalja.

Na području Biograda poplavljeni su i neki ugostiteljski objekti. Korisnici društvenih mreža javljaju i o srušenim stablima na području Istre.

Ovo orkansko jugo posljedica je ciklone koja se razvila nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom, a probleme je stvorila i u Veneciji gdje se znatno podigla razina mora. Gradske vlasti izdale su upozorenje zbog mogućnosti da se razina mora podigne za čak 140 cm.

>> Stiže oluja: Valovi već zapljuskuju rivu u Kaštel Starom

Jake kiše stvaraju probleme u Istri. Kako pojašnjavaju u DUZS-u, Hrvatske su vode jutros u 4:40 sati donijele rješenje o proglašenju izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama na malom slivu Raša-Boljunčica, 'jer je na gornjem toku rijeke Raše (most Mutvica-utok Kostadine) na mjerodavnom vodomjeru most Pićan, u 04:30 sati zabilježen vodostaj 500 cm, s tendencijom daljnjeg rasta'.

O situaciji su obaviješteni načelnik Stožera zaštite i spašavanja Raša i Pićan, Javna vatrogasna postrojba Labin, Policijska postaja Labin, farma magaraca kod mosta Raša te još jedna farma na Čepić polju.

U 6:40 sati uspostavljena je i izvanredna obrana od poplava na malom slivu Raša-Boljunčica (utok u more-most Mutvica), vezano uz visinu vodostaja na mostu Raša. Zbog porasta vodostaja na mostu Potpićan, na kojem je u 7:00 sati zabilježen vodostaj 600 cm s tendencijom porasta, Hrvatske vode su predložile ograničavanje prometa na državnoj cesti Vozilići-Pazin, s obzirom da je došlo do prelijevanja vode preko mosta Potpićan.

Kako javlja Istramet, u Plominu je u kratkom vremenu palo više od 150 litara kiše po četvornom metru, dok je u Labinu zabilježena količina od 130 litara.

Olujno jugo koje je podignulo razinu mora izazvalo je sinoć i jutros probleme u više gradova i mjesta, a područje Barbanštine u Istri je oko 6 sati poharala pijavica.

U svega tri minute pijavica je u selima Šugari, Filini i Baretuni počinila veliku materijalnu štetu, ali nije bilo stradalih, doznaje se od zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe.

Po riječima načelnika općine Barban Denisa Kontošića, crjepovi kuća, komadi fasade, grane i stabla bili su razbacani na sve strane, a mnoga porušena stabala oštetila su nekoliko automobila i krovova kuća.

"Šteta će biti prilično velika, no u ovom trenutku najvažnije je da nitko od mještana nije stradao. Vatrogasne ekipe su na terenu, a općina će također, koliko bude u mogućnosti, pomoći u sanaciji tih objekata", istaknuo je načelnik Kontošić.

Uslijed podizanja razine mora jutros je poplavljen i dio obale u središtu Rijeke, najviše glavna gradska tržnica, pa će vatrogasci intervenirati u poplavljenim objektima čim se more povuče, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Poplavljen je i dio obale u Crikvenici i Bakru.

Zbog nevremena su u prekidu trajektne i katamaranske linije na splitskom i riječkom području, a kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje.

Imate li i vi fotografije posljedica orkanskog juga pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene