Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je strateškim interesom Republike Hrvatske popravljanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnu BiH koja napreduje prema Europskoj uniji.


Andrej Plenković je zbog toga nazvao štetnom izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o toj susjednoj državi, a međunarodnu zajednicu Plenković je pozvao da zaustavi referendum kojega najavljuju entitetske vlasti Republike Srpske.

Vezani članci Rasprava u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika - 2 ''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku? Tko od političara ide na SP u Kataru? - 1 Hoće li nogomet spojiti Milanovića i Plenkovića? Obojica bi se mogla naći na istoj utakmici, u istoj loži

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

„Ova (Milanovićeva) izjava šteti odnosima između dvije države, a posebno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini“, rekao je Plenković u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote.

Predsjednik SDP-a i kandidat Narodne koalicije za premijera, Milanović, je prije nekoliko dana u razgovoru s braniteljima Bosnu i Hercegovinu nazvao 'velikim s....' te ustvrdio da zapravo i nije država, da se u njoj nikome ne može vjerovati te najavio kako u slučaju da Republika Srpska provede referendum o nezavisnosti, Hrvatska ne bi ostavila Hrvate da sami žive s Bošnjacima.

Predsjednik HDZ-a Plenković te je izjave ocijenio kao 'diletantsku vanjsku politiku Zorana Milanovića'.

 

Plenković: Strateško vanjskopolitičko pitanje - prava Hrvata u BiH i opstojnost cijele BiH

Naglasio je potporu Republike Hrvatske reformi Ustava BiH na temelju vrijednosti koje su utvrđene i rezolucijom Europskog parlamenta (EP) iz 2014., kojom se poziva na zaštitu prava i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Istaknuo je da je za Republiku Hrvatsku strateško vanjskopolitičko pitenje - pravo Hrvata u BiH i cjelovitost BiH.

„Prava Hrvata i opstojnost cijele Bosne i Hercegovine strateško je vanjskopolitičko pitanje broj jedan za Hrvatsku. BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Europskog parlamenta“, dodao je.

 

Referendum u Republici Srpskoj prijetnja suverenosti BiH, ali i miru i stabilnosti

Predsjednik HDZ-a Plenković također je osudio najavu održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ističući kako predstavlja prijetnju suverenosti i cjelovitosti BiH, ali i miru i stabilnosti ovog područja, zbog čega je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi tome potezu.

„Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva, jer nije isključeno da će referendum u rujnu poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljenju Republike Srpske“, rekao je čelnik HDZ-a u intervju.

Dodao je kako se referendum ( o službenom obilježavanju dana entiteta Republike Srpske) održava u vrijeme kada EU planira BiH uputiti upitnik za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, to bi ugrozilo njezine aspiracije.

Naglasio je da će Republika Hrvatska pozorno pratiti razvoj događaja oko referenduma te poduzeti sve da i u tim okolnostima 'zaštiti prava hrvatskog naroda'.

 

Osuda politički motiviranih optužnica protiv hrvatskih branitelja koje krivotvore povijest

Plenković je osudio i politički motivirane optužnice koje protiv hrvatskih branitelja dolaze iz Sarajeva s kvalifikacijama o agresiji Republike Hrvatske na BiH, što, istaknuo je, predstavlja krivotvorenje povijesti, te je najavio protumjere.

„Sustavno podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja koje u opisu inkriminiranog kaznenog djela sadržajem sugeriraju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i agresiju Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, potpuno je neprihvatljivo“, rekao je Plenković. Dodao je da te političke kvalifikacije u optužnicama predstavljaju zastrašivanje hrvatskih branitelja.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Mostaru sudjeluje na predstavljanju HDZ-ove liste za XI. Izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore.

Izrazio je uvjerenje da će HDZ ponovno u dijaspori osvojiti sva tri zastupnička mandata 'koja će učvrstiti izbornu pobjedu' stranke na parlamentarnim izborima 11. rujna. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju