Premijer Andrej Plenković razgovarao je u utorak u Zagrebu s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji o njezinom položaju i statusu te projektima i programima koji se provode uz potporu vlade i izrazio očekivanja da će Srbija ispuniti svoje obveze, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću.

Galerija


Premijer Plenković razgovarao je s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slavenom Bačićem i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim.

Vezani članci Andrej Plenković i Tim Cook Plenković se sastao sa šefom Applea, razgovarao o njihovim servisima koji nisu dostupni u Hrvatskoj Ivan Anušić (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Ivan Anušić na unutarstranačkim izborima u HDZ-u podupire Andreja Plenkovića

Pozitivnim su ocijenili što će se nakon višegodišnje stanke 30. i 31. siječnja 2018. održati Međuvladin mješovit odbor za praćenje sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom, a premijer je istaknuo da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za vladu te izrazio očekivanje da će Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze.

To se, stoji u priopćenju, odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskome jeziku i pismu.

Bačić i Žigman su zahvalili premijeru na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima hrvatske vlade i izrazili zadovoljstvo nedavnim posjetom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici u prigodi održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji. (Hina)