Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, rekao je da su podaci o zapošljavanju kojima barataju pouzdani i točni, čime je odgovorio na kritike Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović


"Problem odlazaka iz Hrvatske postoji, no za nas relevantni podaci kažu da je zaposlenih danas preko 50 tisuća više nego prije dvije godine i preko 25 tisuća više nego prošle godine. Mjerama koje smo poduzeli broj nezaposlenih mladih osoba pao je na 34 posto, što pokazuje da se stanje na tržištu rada popravilo. Podaci kojima baratamo su pouzdani i točni", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, odgovarajući na pitanje novinara o kritikama koje je uputila Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Vezani članci Andrej Plenković i Vojko Obersnel Obersnel ljutito premijeru: "Vi danas, čak deset dana kasnije, ponovo otvarate strasti, napadate novinare, koristite teške riječi i prijetite" Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Tri majmuna Vlasnik kafića odgovorio Plenkoviću: "E, pa ne volim vas, tlak mi je na milijardu! Neka se spusti na zemlju, nisam ja njegov podanik"

Predsjednica je u ponedjeljak u Gospiću izjavila upravo suprotno, da su brojke o padu nezaposlenosti krive. "Ovo što čujemo da pada nezaposlenost, to su krive brojke. To je rezultat odlaska ljudi iz ruralnih krajeva i u inozemstvo", rekla je Grabar-Kitarović.

Plenković, međutim, kaže da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je broj osiguranika već nekoliko mjeseci veći od milijun i pol, što, kaže, pokazuje da broj zaposlenih raste, dok je broj nezaposlenih oko 169 tisuća ili par tisuća više, ovisno o tome koje se razdoblje promatra.

Cerar u Zagrebu krajem rujna

Upitan što radi hrvatska diplomacija kada je u pitanju spor oko arbitraže sa Slovenijom, Plenković je najavio susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom vjerojatno za kraj rujna u Zagrebu. "Očekujem da će naše službe, a razgovori traju, dogovoriti idućeg tjedna termin posjeta Cerara Zagrebu. Taj bi se posjet trebao dogoditi nakon što se vratim iz New Yorka, krajem rujna", rekao je Plenković, dodajući da nakon objave odluke arbitražnog suda nije bilo histerije u hrvatsko-slovenskim odnosima. 

Naprotiv, turistička sezona bila je normalna. Imali smo najbolju sezonu od neovisnosti Hrvatske, očekujemo preko 100 milijuna noćenja", rekao je Plenković. Kritizirao je i izjave Fransa Timmermansa, potpredsjednika Europske komisije, koji je nedavno za slovenski list Delo izjavio da bi bilo najbolje kad bi presudu Arbitražnog suda primijenile obje strane.

"Timmermans sigurno ne bi tako govorio da je riječ o njegovoj Nizozemskoj. Što se toga tiče – case closed", rekao je Plenković.

"Povjerenstvo je moje kako god okrenete"

Novinare je zanimalo i je li na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja sam Plenković ili je to još uvijek Dijana Vican, no premijer je izbjegao precizan odgovor. 

"Rektorica Vican je na čelu PSP-a u ovom trenutku. Sutra će biti sastanak na kojem će se PSP, koji je sastavljan na pluralističan način, dogovoriti usuglašeni akcijski plan koji će mi predstaviti do kraja tjedna", rekao je Plenković. Na inzistiranje novinara da precizno odgovori je li na čelu Povjerenstva on ili Vican, Plenković je rekao: "Povjerenstvo je moje kako god okrenete. Isključivo moje." Novinarima koji nisu shvatili tko je na čelu Povjerenstva preporučio je da "pročitaju Strategiju obrazovanja, pogledaju odluku Vlade i dobro osluhnu što je upravo izjavio".