Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar, susreli su se u Bruxellesu nakon sastanka Europskog vijeća. Tema razgovora bila je arbitražna presuda.

Galerija


Uoči susreta sa slovenskim premijerom, predsjednik hrvatske vlade bio je optimističan.

Vezani članci Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 3 "Odgovor na pitanje može li u graničnom sporu s Hrvatskom doći do pomaka treba tražiti na slovenskoj strani" Slika nije dostupna Erjavec o sastanku Plenkovića i Cerara: "To je izgubljen dan"

"Postoje mnogi aspekti gdje smo vrlo blizu dogovoru. I zato ćemo danas nastojati u jednom otvorenom razgovoru vidjeti prije svega kada bi kolega Cerar došao u Zagreb i kako da nastavimo te razgovore. Rokovi do kraja godine su vezani na arbitražnu presudu, ali budući da je Hrvatska iz tog procesa izašla ne gleda na njih kao što to gleda Slovenija", ističe premijer Plenković.

Slovenija od svog gledišta ne odstupa i očekuje hrvatsko popuštanje. "Dijalog je intenzivan. Dosad nije bilo napretka. Naš stav da trebamo razgovarati o primjeni arbitražne presude ostaje nepromijenjen. Na tome dosljedno ustrajem i očekujem da Hrvatska shvati kako mora napraviti neki korak sa svoje strane da se stavovi približe", rekao je slovenski premijer Miro Cerar.

Susret dvojice premijera održan je nakon završetka summita Europskog vijeća. Čelnici zemlja članica Europske unije na njemu su dali zeleno svjetlo drugoj fazi pregovora o Brexitu. Ocijenili su da je dosad ostvaren dovoljan napredak za otvaranje pregovora o budućim odnosima uključujući trgovinu i sigurnost.

"To je još uvijek moguće i naravno dramatično teško. Mislim da će druga faza biti zahtjevnija i izazovnija od prve faze", naglašava Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

No, ni prva faza još nije potpuno gotova. "Primjer je irska granica jer ne bi trebalo biti nadzornih točki između Republike Irske i Sjeverne Irske, nikakve granice između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog kraljevstva, ali postojat će granica između Ujedinjenog kraljevstva i EU. Čak i dijete u školi može vidjeti da je to bajka", kaže austrijski kancelar Christian Kern.

Potrebno je utvrditi i niz detalja oko prava europskih državljana u Britaniji i obrnuto, kao i točnu cijenu razvoda koju bi London trebao platiti. Brojka dogovorena u prvom krugu pregovora kreće se oko 50 milijardi eura.