Premijer je izjavio da se o "Deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan je od službenih jezika Europske unije.


"Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?", odgovorio je protupitanjem premijer Andrej Plenković na marginama konferencije o podršci razvoju Centara kompetencije u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta upitan podržava li "Deklaraciju o zajedničkom jeziku".

Vezani članci Večera s francuskim predsjednikom FOTO Macron u Hrvatskoj: Nasmijani Plenković i Božinović s francuskim predsjednikom na radnoj večeri Andrej Plenković i Emmanuel Macron Francuski predsjednik Macron sletio u Hrvatsku: Objavljeni službeni detalji posjeta

"Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran našim Ustavom. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU-a. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi", rekao je Plenković.

Deklaraciju je sastavilo 30-ero stručnjaka različitih struka tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija će biti predstavljena 1. travnja te dostupna za potpisivanje na web-stranici projekta.

Šimić: Inicijativa je potpuno besmislena, ignorirat ćemo je

Miroslav Šimić (Most) kaže da će inicijativu o Deklaraciji Most potpuno ignorirati. "Ja volim naš hrvatski jezik, treba raditi na razvijanju hrvatskog jezika i njegove čistoće. Meni je drago da se u nekim stvarima i razumijemo s našim susjedima, da nam je lakše sporazumijevati se, ali mislimo da je ova inicijativa potpuno besmislena", rekao je Šimić.

Joško Klisović (SDP) nema ništa protiv da postoje inicijative koje utvrđuju sličnost hrvatskog jezika s jezicima susjednih naroda. "Ali vjerujem da je jezik jedno od važnih obilježja svakog naroda, a tako će i ostati", kaže Klisović, dodajući da mu je drago da se može sporazumjeti s narodima u susjednim državama i da u tome ne vidi ništa loše. 

Inicijativu vidi kao potrebu određenog broja znanstvenika da utvrde jednakosti pojedinih jezičnih skupina ili samih naroda. "Takav rad je dobrodošao, nemam ništa protiv toga", kaže Klisović. 

Njegov stranački kolega Arsen Bauk nije htio komentirati inicijativu za Deklaraciju pravdajući se da o tome ne misli ništa. (S.Ve./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju