Uz probleme zbog kritika Europske komisije - vrući politički krumpir Plenkoviću je kako u vladajućoj koaliciji tako i u HDZ-u - Istanbulska konvencija, ali i zahtjev za opozivom ministrice Dalić. Konzervativci iz vladajuće većine zbog Istanbulske konvencije prijete referendumom. Milorad Pupovac podgrijava tvrdnje oporbe kako se premišlja oko potpore opozivu potpredsjednice Vlade.

Galerija


Koliko god vladajući najavljivali da će konačni prijedlog dokumenta biti svima prihvatljiv, neki od članova vladajuće većine to jednostavno ne mogu prihvatiti.

„S ovom odlukom premijera, odnosno podrškom ratifikaciji konvencije, HDZ, činjenica, ide, mijenja svoj politički diskurs“ , kaže Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

Pa su čak najavili referendum o Istanbulskoj konvenciji. Priprema za sakupljanje potpisa je, kaže, već počela. A počelo je i kalkuliranje oko podrške Vladi.

„Ne dam nikome a priori podršku. Znači podrška ovisi o odlukama Vlade“, poručio je Zekanović.

Ljutiti simpatizeri na Facebooku

Problemi za premijera i unutar stranke. Neki HDZ-ovci otvoreno su već najavili kako neće podržati ratifikaciju, a HDZ-ov službeni profil zasut je porukama ljutitih članova i simpatizera. Ovo su samo neke od njihovi poruka.

„Ako se ratificira Istanbulska konvencija vi više ne zastupate moj svjetonazor niti moje obitelji i mi dižemo ruke od HDZ-ea. Vi odlazite previše ulijevo“,

„Milanović je samo predao jugoslavensku palicu Plenkoviću“,

„Ako ovo prođe, kao član više neću dati glas HDZ-u. Sad čekam i vidjet ću, onda moj premijeru možeš odmah sa SDP-om u veliku koaliciju

Zbog sve očitijih problema u vladajućoj koaliciji, oporba ima novi zamah za najavljeni pokušaj opoziva potpredsjednice vlade Martine Dalić. Potpisi su skupljeni, ali još ih nisu predali.

„Kako vrijeme bude odmicalo da će naša inicijativa za opoziv dobivati sve više argumenata. A ovo je također jedan od argumenata da se ovi ne slažu baš.Dakle ili će to biti razlog da neki izađu iz Vlade, iz vladajuće većine pa će ona biti još tanja ili je možda neće biti“, kaže SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

Sinčić: "Ima još stvari oko kojih ne postoji konsenzus u većini"


Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ističe kako ima još stvari oko kojih u vladajućoj koaliciji ne postoji konsenzus.

„Gospodin Plenković izbjegava takve stvari. Izbjegava takva propitivanja da ne pokaže, dokaže da ima raskol u svojoj stranci i da zapravo stranka kontrolira njega, a ne on stranku“, rekao je Sinčić.

Mostovac Nikola Grmoja pak poručuje kako su neki zastupnici već najavili da će uskratiti ruku vladajućoj većini.

Među njima bi se mogao, kada je o opozivu Martine Dalić riječ, naći i Milorad Pupovac. Danas o tome nije želio govoriti, no prije svega 10-ak dana dao je povoda sumnji.

Na pitanje kako će glasati kada se prijedlog opoziva nađe na dnevnom redu poručio je „O tom potom“

Uz sve ozbiljne probleme s kojima se premijer posljednjih dana mora nositi - Agrokorom, brodogradnjom, Petrokemijom, demografijom i izvješćem Europske komisije - tko bi rekao da će mu najviše muke u stranci i koaliciji zadati naoko bezazlena konvencija o pravima žena.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr