Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj malverzacijama

Plavi dizel trošimo sumanuto a ulov kao na Jarunu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad se nismo sami doveli u red, to će nam učiniti Europska unija pa i po pitanju načina na koji se troše potpore.

Plavi dizel najbolji je primjer. Po izračunima, trošimo ga kao da plovimo po Sredozemlju, a ulov ribe je kao na Jarunskom jezeru. Svima je jasno da tu netko potkrada državu. Za dva mjeseca svi korisnici dobit će kartice i plavi dizel kupovat će baš kao da idu u shopping, a sve pod nadzorom države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed ribara u umaškoj luci Slika nije dostupna I plavi dizel meta organiziranog kriminala!

Punjenjem goriva u oko 3000 hrvatskih koćarica potroši se oko 100 tisuća tona plavog dizela na godinu. Kamo je u tri godine nestalo još sto tisuća tona, nije poznato. 'Prevedeno u kune, to znači tristo milijuna kuna manje od onog što bi trebalo pripasti hrvatskom državnom proračunu', kaže Petar Baranović, predsjednik Sindikata ribara hrvatske. Proračun je na zlouporabi plavog dizela u tri godine oštećen za milijardu kuna. Upola jeftiniji dizel neovlašteno se, tvrde ribari točio u kamione, automobile, jahte i jedrilice. Sve bez dokaza da ste ribar ili poljoprivrednik kojima je uporaba plavog dizela dopuštena.

Te plave knjižice imaju jahte i jedrilice, osobno sam ih vidio na ukrcaju', ističe ribar Robert Popov. Za malverzacije s gorivom optuženi su sami ribari. Država je svoj novac izgubila, a takvom kupovanju došao je kraj. Za dva mjeseca ribari, ali i poljoprivrednici, bit će pod 24-satnim nadzorom. Njihova pametna kartica sve će nadzirati, no nekima od njih to je slaba utjeha. Izgubljenim, ili bolje reći pokradenim novcem poreznih obveznika primjerice mogao se isplatiti regres za javne službenike, one kojima se sada to uzima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene