Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRASTIČNO MANJI ULOV LIGANJA

Platili bi ih suhim zlatom da treba, ali ima ih sve manje... Što se to događa u Jadranu?

Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lignje Lignje Foto: DNEVNIK.hr +0 Sezona liganja - nikad slabija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Prošle je godine u Hrvatskoj ulovljeno više od 200 tona lignji, a ove ih godine neće biti ulovljeno ni 50 tona.

Ovih se dana domaće lignje traže povećalom i plaćaju suhim zlatom. Kilogram stoji i do 160 kuna. Nema ih iz nekoliko razloga - more je toplo, izlov slab, pa je i cijena veća. Prošle je godine u Hrvatskoj ulovljeno više od 200 tona lignji, a ove ih godine neće biti ulovljeno ni 50-ak tona.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Nova vrsta ribe u Jadranskom moru Sve bi se moglo promijeniti U Jadranu se pojavila nova vrsta ribe, stručnjaci upozoravaju: "More je sve toplije, možemo očekivati promjene"

Riječanin Ivan kaže: "Ja ih lovim i nema ih, gdjegdje koja naleti, ja je zovem 'leteći holandez...'" Znaju to i ribari, koji ne pamte tako loše ulove. Jakov Dodić iz bakaračkog ŠRD-a Tunera kaže: "Izgleda da je more još jako toplo, vidite i sami kakvo je vrijeme." Opatijac Vlado Alilović dodaje kako je ulov u zadnjih par godina toliko smanjen da je to katastrofa.

Osim iznadprosječno toplog mora za ovo doba godine - razlog je i prevelik izlov, kažu stručnjaci. Igor Isajlović iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže: "Da bi se obnovila populacija prvo treba prirodi da se stabilizira situacija s prirodne strane u moru, a s druge strane se mora utjecati i na samu dinamiku ribolova".

Također, i vrsta planktona, rebraši, isto utječe na brojevno stanje liganja. Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, kaže: "Hrane se sitnim jajašcima ribe i drugim zooplanktonima, koji su zapravo ista vrsta hrane kao i ostaloj plavoj ribi".

A plava riba hrana je lignjama. Mnogima omiljeni plodovi Jadrana ove će godine biti luksuz.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene