Obavijesti Pretražite Navigacija

Plaški: Kopali grob, iskopali dragocjenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad su grobari Svetozar Radmanović i Đorđe Stjepanović u Plaškome, na mjesnom groblju, kopali grob za pokop preminulog 80-godišnjeg Miladina Čubre, na dubini od oko 120 centimetara naišli su na limeni sanduk.

Zabrinut kako će ga maknuti i nastaviti kopati još pola metra, Svetozar ga je uspio nekako osloboditi od zemlje, odškrinuti i zavući ruke. Tada su obojica ostala zapanjena, uplašena i zbunjena. 

Pročitajte i ovo Petar Vuleta i Ivo Bogad OBLJETNICA ZLOČINA U LOVASU Potresna svjedočanstva preživjelih: "Rekli su nam da se uhvatimo za ruke i da kosimo nogama po toj djetelini. I onda je prva mina eksplodirala..." Slika nije dostupna BIZARNA PRIČA S BRAČA Otvorili grobnicu i premjestili kosti njihovih predaka: "Tužna sam i razočarana. Izbacuju kosti mrtvih ljudi da bi grobnicu ustupili drugoj obitelji"

'Izvlačio sam dijelove odjeće, jedan za drugim i tada smo prepoznali svećenićku odoru. Uskoro su mi se u rukama našle ljuske kosti, pa zlatni i drugi vrijedni predmeti za koje smo shvatili da pripadaju pokojniku iz redova crkve', ispričao je još uvijek uzbuđen Svetozar. 'Na kraju smo ugledali lubanju iz koje su virili zlatni zubi, a na njoj gotovo posve sačuvanu mitru s velikim križem'.

Iz zemlje su izvađeni limeni sanduk, kostur pokojnika i dragocjenosti koji su potom odneseni u nedaleku Sabornu crkvu. 

Kad su se za njima zatvorila vrata, zatvorila se i istina o događaju. Miladin Čubra je pokopan, a Plaški je dobio još jednu priču za birtijska razglabanja, ali i prostore u medijima. 

Jer, Episkopat SPC tvrdi kako su pronađeni posmrtni ostaci jednog od episkopa gornjokarlovačkih. 

Iako sa sigurnošću nije potvrđeno, pretpostavlja se, da je riječ o episkopu Ilarionu Zeremskom, koji je umro 1. siječnja 1931, a pokopan je u kamenom sarkofagu koji je za života pravio i postavio u paperti plašćanske katedrale. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene