Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plaški: I Ustavni sud odbacio prigovor SDSS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud potvrdio je odluku Županijskog izbornog povjerenstva o odbacivanju prigovora SDSS-a na proširenje 15-članog Općinskog vijeća Plaškog nakon izvanrednih izbora s dvama predstavnicima hrvatskog naroda, te je utemeljiteljska sjednica toga vijeća zakazana za 28. travnja.

Odluka Ustavnog suda stigla je danas Županijskom izbornom povjerenstvu, rekao je predsjednik Povjerenstva Ivan Perković Hini.

Pročitajte i ovo SDSS-ova predizborna kampanja Izbori su sve bliže VIDEO Dokaz da kampanja može biti i kreativna: "Ovo je jako zanimljivo..." Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti''

Na utemeljiteljsku sjednicu Općinskog vijeća Plaškog bit će pozvano 17 vijećnika, rekao je Željko Spudić, predstojnik Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji, a iz SDSS-a se doznaje da je ta stranka sklopila koalicijski sporazum s nezavisnim vijećnikom Borislaviom Kašljevićem i osigurala većinu u Vijeću.

Odluka o proširenju Vijeća donesena je sukladno Općinskom statutu po kome u Vijeću ne može biti manje od sedam predstavnika srpske nacionalne manjine te sedam predstavnika hrvatskog naroda, a SDSS se na proširenje žalio pozivajući se na zastarjelost podataka o nacionalnom sastavu stanovništva općine, u kojoj ne živi podjednak broj Hrvata i Srba kao 2001., nego oko 29 posto Hrvata i oko 68 posto Srba.

"Naša je zadaća da se držimo Statuta i statutarnih odluka i nismo ovlašteni razmatrati jesu li one usklađene sa stanjem na terenu ili drugim aktima, već je to posao drugih nadležnih tijela. Zato do izmjene statutarnih odluka ostaje na snazi odluka o najmanje sedam predstavnika srpske nacionalne manjine i najmanje sedam predstavnika hrvatskog naroda, koji je u Plaškom u manjini", kazao je Perković.

Pojasnio je da budući da je po izbornom rezultatu u Vijeće ušlo osam predstavnika Srba (SDSS) i pet predstavnika Hrvata (četiri s liste HDZ-a i nezavisni Borislav Kašljević), Vijeće se proširuje s jednim Hrvatom s liste HDZ-a i jednim s liste SDP-a.

Nositeljica SDSS-ove liste Radmila Medaković najavila je da će, ako SDSS u ponedjeljak preuzme vlast, Općina obaviti usklađivanje statutarnih odredbi sa stvarnim stanjem i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Općinski SDSS i nezavisni vijećnik Borislav Kašljević potpisali su danas Sporazum o postizbornoj koaliciji prema kojemu će načelnica općine Plaški biti nositeljica SDSS-ove liste Radmila Medaković, a njezin zamjenik Borislav Kašljević. Mjesto predsjednika Vijeća ponudili su SDP-u, ali se odgovor još čeka.

Medaković je Hini kazala da SDSS sa svojih osam vijećnika i glasom Borislava Kašljevića već ima većinu u sedamnaestočlanom Vijeću, ali žele s još tri SDP-ova glasa proširiti koaliciju na stabilnu većinu od 12 glasova pozicije, prema pet glasova opozicijskog HDZ-a.

"Pregovarali smo najprije s HDZ-om, ali sporazum nije postignut, jer je HDZ inzistirao na tome da ja ne budem načelnica općine, a imali su i druge nama neprihvatljive uvjete", kazala je Medaković.

U Općinskom vijeću bit će osam vijećnika SDSS-a, pet HDZ-a, tri SDP-a i nezavisni Borislav Kašljević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene