Na 40-metarskoj jahti 'Kanga', usidrenoj između otočića Olipa i Malog Vratnika na jugoistočnoj strani Pelješca, u petak ujutro buknuo je požar, svih trinaest osoba neozlijeđeno je uspješno evakuirano s plovila, objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Galerija


"Jahta do sada nije potonula, vatrogasna akcija je bila uspješna u tom smislu. Do potapanja broda neće ni doći jer njega treba, s obzirom na dimenzije, osigurati na vezu prije vađenja na suho. Onečišćenje mora je u relativno malom opsegu, prouzročeno sredstvima za gašenje požara i dijelovima koji su padali s jahte za vrijeme požara. Nekih istjecanja tekućina iz jahte i potpalublja nije bilo. Jedino što je moglo istjecati je pogonsko gorivo kojeg je bilo četrdesetak tona. Trenutno nemamo informaciju da je došlo do njegovog istjecanja", kazao je glasnogovornik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture David Radas u razgovoru za DNEVNIK.hr.

Angažiran eko-brod CIAN

Vezani članci Slika nije dostupna Na Šipanu pronađeno tijelo, je li riječ o jednoj od nestalih osoba u pomorskoj tragediji? Slika nije dostupna Još traje potraga za troje nestalih u nesreći u Koločepskom kanalu

Lučki kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez potvrdio je ranije kako je brod Lučke kapetanije "Danče" na intervenciju prevezao pet članova Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje. "Za slučaj ikakvih izljeva na moru uputili smo agenta da angažira eko-brod CIAN", izjavio je Kekez.

"Dojavu o požaru dobili smo oko 8:30 sati. Zapaljena na nekih 50 metara od kraja obale, na njoj je u trenutku izbijanja požara bilo 13 osoba. Nitko nije ozlijeđen. Svi su na vrijeme napustili jahtu koja plovi pod zastavom Malte", potvrđeno je za DNEVNIK.hr iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Devet putnika i četiri člana posade brodskim su tenderom napustili područje havarije prema obali gdje su ih prihvatile nadležne službe. Prema izjavi zapovjednika jahte, u brodskim spremnicima preostalo je oko 40 tona 'diesela', zbog čega je morska površina osigurana za slučaj onečišćenja, odnosno eventualnog istjecanja pogonskog goriva.

Uzroci poznati nakon očevida

Opsežna spasilačka i vatrogasna akcija na moru u dubrovačkom akvatoriju pokrenuta je u petak ujutro u 8.22 sati nakon poziva pogibelji zapovjednika motorne jahte “Kanga”, koja plovi pod malteškom zastavom.

Nadležne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće koje je pravodobno osigurano u cilju gašenja požara i preveniranja, odnosno, suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša. Trenutno su sve aktivnosti usmjerene u cilju gašenja požara i pokušaja sprječavanja potonuća motorne jahte zbog požarnih oštećenja, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida, koji će provesti Lučka kapetanija Dubrovnik”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Sve aktivnosti koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik. Putem sustava obalnih radio postaja odaslana je obavijest o događaju svim sudionicima u pomorskom prometu u području pomorske nesreće, o kojoj je izviještena i Pomorska policija Dubrovnik. (Hina, M.V.)