Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakodnevno prepješači 15-20 kilometara

Pješke od Atene do Londona: Britanski lord stigao u Split

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paklene vrućine nisu spriječile britanskog lorda Batesa da pješačeći od Atene do Londona podsjeti svijet kako bi vrijeme Olimpijskih igara, koje se dogodine održavaju u Londonu, trebalo biti vrijeme primirja. Lord je propješačio i kroz Split, a potporu su dali i domaći olimpijci.

U četiri mjeseca lord Bates propješačio je više od 1.800 kilometara od Atene i nastavlja put do Londona. Želi, kaže, izboriti stvarnu primjenu olimpijskog primirja u svijetu za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu.

Pročitajte i ovo Olimpijska baklja - 1 sportski događaj godine Jedan će Hrvat ponovo nositi olimpijsku baklju: "To je velika čast, to se događa jednom u životu" Policija u Parizu Uoči Olimpijskih igara Ministar poručio policajcima: "Bit ćete pošteno plaćeni, ali očekujem stopostotnu mobilizaciju"

'Jedan od problema Olimpijskih igara je činjenica da je zaboravljeno zbog čega su nastale. Stvorene su zbog mira, to je bila poruka prvih Olimpijskih igara i to je poruka koju pokušavam vratiti u London i međunarodnu zajednicu', kaže lord Bates.

U Splitu su dio puta s njim propješačili i domaći olimpijci oduševljeni lordovom idejom.

'Oduševila me ova ideja već kad sam čula koliko je propješačio i koliko još ima ua prepješačiti od Atene do Londona', kazala je olimpijka Lucija Zaninović.

'Pozvao nas je da dođemo u njegovu palaču kad dođemo u London. Jako je simpatičan i drag', dodala je olimpijska Ana Zaninović.

'Mislim da se ja ne bih uputio na ovako dug put. Ali stvarno, svaka mu čast', kazao je olimpijac Tomislav Marijanović.

Lord Bates je krenuo u svoj pohod u travnju i na cilj će stići točno za godinu dana.

'Držao sam govore, vodio rasprave i nisam uspio postići da se moja Vlada imalo pomakne. Pa sam odlučio pomaknuti sebe kako bi se oni predomislili. I dogodilo se to. Naš premijer je rekao početkom srpnja kako sad vidi da je Olimpijski mir povijesna prilika', kazao je lord Bates.

Kako dolazi sa sjevera Britanije, ovu vrućinu dosta teško podnosi. No, najteži dio puta su mu planine.

'I od Crne Gore do Sarajeva je bila jako teška ruta. Bilo je teško i jer nije bilo nikakvog smještaja pa sam morao spavati na otvorenom. To možda zvuči dobro, ali ja se bojim zmija'.

No, bez obzira na nedaće, lord Bates ide dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene