Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pistorius kriv za ubojstvo u slučaju "šekspirijanskih razmjera"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudski postupak protiv paraolimpijca Oscara Pistoriusa, koji je ubio svoju djevojku 2013. i danas mu je presuda iz nehotičnog ubojstva prekvalificirana u ubojstvo, uključuje ljudsku tragediju "šekspirijanskih razmjera", rekao je u četvrtak sudac južnoafričkog vrhovnog prizivnog suda.

Pistorius (29) je mladić koji je prevladao ogromnu fizičku invalidnost i kao sportaš dosegnuo olimpijske vrhunce, rekao je sudac Eric Leach čitajući presudu kojom je prvostupanjsku presudu preinačio u ubojstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi član obitelji PISTORIUS NA UVJETNOJ SLOBODI? 'Pustit će ga do kraja kolovoza' Slika nije dostupna Objavljeni dijelovi knjige Majka ubijene Reeve otkrila tajne njezine veze s Oscarom Pistoriusom!

"Postao je međunarodna zvijezda. Upoznao je djevojku velike prirodne ljepote, koja je bila uspješan model. Procvala je romansa i onda, ironično, baš na Valentinovo sve je uništeno kada joj je oduzeo život", rekao je Leach.

"Ovaj slučaj uključuje ljudsku tragediju šekspirijanskih razmjera."

Pistorius, koji je odrastao u Pretoriji sa samohranom majkom i dvije sestre, uzdignuo se u meteorske visine unatoč tome što su mu obje noge još kao djetetu amputirane zbog urođenih deformacija.

Odbio je dopustiti da ga definira njegova invalidnost i natjecao se u ragbiju i kasnije u atletici.

Nakon što je postao prvak na Paraolimpijskim igrama, Pistorius je pokušao ući na međunarodna natjecanja sportaša bez tjelesnog invaliditeta. Njegovi prvi pokušaji su odbijeni nakon primjedbi Svjetskog atletskog saveza, koji je tvrdio da mu proteze koje koristi daju nepravednu prednost.

Pistorius je ustrajao i s vremenom dobio pravo sudjelovanja na natjecanjima sportaša bez tjelesnog invaliditeta.

PISTORIUS NA UVJETNOJ SLOBODI? 'Pustit će ga do kraja kolovoza'

Na svjetskom atletskom prvenstvu 2011. postao je prvi sportaš s amputiranim udovima koji je osvojio medalju na natjecanju sportaša bez invaliditeta, a sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. svrstalo ga je među superzvijezde i svjetske junake. Pojavio se na naslovnici magazina Time i intervjuiran je u najgledanijim televizijskim emisijama u SAD-u. Novac od sponzora samo je stizao na račun.

Međutim, iza kulisa nije sve izgledalo tako sjajno. Pistorius, koji je bio u režimu teškog treninga, postajao je sve razdražljiviji, rekli su svjedoci na njegoviom suđenju, među kojima i bivša djevojka Samantha Taylor.

Pistorius je bio upleten u razne "incidente" za koje je optužen pred sudom. To uključuje pucanje iz pištolja u jednom restoranu, kao i pucanje kroz otvor u krovu automobila nakon što je zaustavljen zbog prebrze vožnje.

Krajem 2012., na vrhuncu slave, počeo je vezu s Reevom Steenkamp, visokom plavušom, modelom i diplomiranom pravnicom.

Njihova veza bila je burna, pokazali su sudski dokazi.

Ujutro 14. veljače 2014., dok ga je njezina čestitka za Valentinovo čekala u kuhinji luksuznog doma u Pretoriji, Pistorius je napunio pištolj i ispalio četiri metka kroz zatvorena vrata kupanice. Steenkamp je pogođena tri puta i preminula je na licu mjesta.

Na suđenju koje je dobilo senzacionalnu medijsku pozornost, Pistorius je u suzama tvrdio da je mislio da mu je u kući provalnik i da je pucao iz straha.

Vrhovni prizivni sud priopćio je da je Pistorius bio obučen za rukovanje pištoljem i da je morao drugačije reagirati, a ne pucati kroz zatvorena vrata.

Činjenica da je mislio da se radi o provalniku nije važna. Ubio je drugog čovjeka, rekao je sudac.

"Morao je predvidjeti, i stoga i jest predvidio da bi osoba na koju puca iza zatvorenih vrata mogla zadobiti smrtonosne ozljede, ali je svejedno pucao iako nije postojala racionalna ili stvarna bojazan da mu je život u opasnosti", rekao je sudac Leach.

Optuženik je "kriv za ubojstvo i imao je zločinačke namjere" u trenutku kada je pucao, rekao je sudac, dodajući da je slučaj vraćen na prvostupanjski sud kako bi se kazna uskladila s kvalifikacijom ubojstva.

Pistorius je u prvostupanjskom postupku prošle godine osuđen na pet godina zatvora za ubojstvo iz nehaja. Sredinom listopada pušten je na uvjetnu slobodu, odnosno u kućni pritvor, na što osuđenici po južnoafričkom zakonu imaju pravo tražiti nakon šestine odslužene kazne. Tužitelji su nakon toga pred Vrhovnim prizivnim sudom zatražili prekvalifikaciju ubojstva iz nehaja u klasično ubojstvo, koje nosi težu presudu i Pistoriusa automatski vraća u zatvor. Današnja sudska odluka otvorila je put za zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje 15 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene