Priča malene Nore Šitum je teška i tužna, ali je ta djevojčica zato jaka kao malo tko koga poznajete. Nori je potrebna vaša pomoć, a u akciju su se već uključili i poznati nogometaši Dejan Lovren, Sammir i Vedran Ćorluka.


Akciji za Noru pridružile su se mnoge poznate osobe, između ostalih, Franka Batelić, Vedran Ćorluka, Sammir i Dejan Lovren

Pismo majke malene Nore prenosimo u cjelosti.

Nora Šitum ima 5 godina i 8 mjeseci. Ona je jedno posebno i vrlo neobično ljudsko biće. Oni koji je poznaju, to će potvrditi. A oni koji je ne znaju... e pa trebali bi je upoznati!

Njeno malo i bezbrižno djetinjstvo naprasno je prekinuto 1.12.2010. godine kada joj je dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija. Taj dan preokrenuo je naš život naglavačke. Taj dan pretvorio je naš život u pakao. Taj dan počela je naša borba. Borba za život.

Došli smo na odjel dječje hematologije i onkolgije KBC-a Rebro u Zagrebu gdje je počela dugotrajna i mukotrpna terapija koja je trajala 9 dugih mjeseci. Od samog početka ništa nije išlo glatko jer je već 27. dan liječenja Nora završila u komi. Koma je trajala punih 11 dana i već tada, bila je 'otpisana'.

>> Šest godina je prošlo: Ona je svoju borbu izgubila, ali je zato započela nešto divno...

No, probudila se! I počela život iz početka. Ponovno je učila hodati, pričati, jesti... Čudno je to malo biće. Malo biće velikog srca i još veće snage! Odradila je svoju terapiju i otišli smo kući na terapiju održavanja. Polako smo se vraćali u život. Uz puno tableta, uz puno vađenja krvi i kontrola, ali bili smo kući, bili smo zajedno i bila je, skoro zdrava! I tako 10 punih mjeseci dok se prokleta bolest nije vratila.

Naglo, bez najave, bez pripreme, okrutno i podmuklo. I onda... sve ponovno! Ponovno bolnica. Ponovno šok. Ponovno dugotrajne kemoterapije. I tako 6 mjeseci. I sve je išlo svojim tokom. Sve je bilo dobro...i onda ponovno! Bolest se opet vratila. Do danas ukupno 3 puta!

80% djece oboljele od leukemije se izliječi. Svi prođu svoj križni put, svi prođu svoju muku ali jednog dana, to na sreću, ostane samo ružna uspomena.

Nora Fora je nažalost u onih 20%. A jaka je kao lav. Ili strašni lav, kako ona zna reći.

Za nju više nema lijeka. Njeni liječnici, dječji hematolozi na Rebru, su divni ljudi. Napravili su sve. Kako za mog lava, tako i za svu ostalu djecu. Ali i oni su samo ljudi, nisu bogovi.

Nemaju joj više što dati. Bolest je postala otporna na sve.
No kako se uvijek negdje pojavi malo svijetla na kraju tunela, tako smo i mi saznali za novu metodu liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (The Children's Hospital of Philadelphia) koja je snažno odjeknula u medijima prije mjesec i pol dana. Baš onda kad je Nora primala posljednju liniju obrane. Posljednji lijek koji ju je mogao spasiti. Ali nije.

To je naša jedina i posljednja šansa. To ili čekati bespomoćno uz bolnički krevet i brojati sate i dane kada će se život mog malog lava ugasiti. A koji roditelj to može kad zna da negdje postoji nada?

Kontaktirali smo bolnicu u Philadelphiji, a liječnici su već poslali medicinsku dokumentaciju. Oni nas čekaju a vrijeme nam je najgori neprijatelj jer brzo curi a bolest je razara svakim danom sve više. U ovakvom stanju, bez terapije, ne može dugo živjeti.

U roku 8 dana trebali bi sjesti u avion koji će nas odvesti u novu borbu. Onu najvažniju, onu posljednju. Prsa u prsa, Nora Fora vs. Leukemija. Ona to može! Ako itko to može izdržati, to je mamin lav! To je naša Nora Fora. Ne znate je vi! Ali morate je upoznati. Vrijeme je da nakon toliko bitki dobije i rat. Zaslužila je. I otvorit će put novoj metodi liječenja. Otvorit će put svoj drugoj djeci i taj će postotak izliječenja biti 100% a ne 80%.

Problem je, kao i uvijek, novac.

Troškovi liječenja su 575. 000 dolara. Oko 3,3 milijuna kuna. Iznos od kojeg nam se vrti u glavi. Mi ga nemamo. Pomozite nam, molimo vas! Za Noru Foru. Za maminog lava! Za svu djecu koja će, ne daj Bože, biti u ovakvoj poziciji. Pomaknimo granice zajedno!

A kad se vratimo, upoznat ćete našu Noru Foru. Zanimljivo je to ljudsko biće, rekla sam vam... Vidjet ćete sami. Pobjedit ćemo! Jednostavno...MORAMO!

Naš žiro račun je:
PRIVREDNA BANKA ZAGREB
2340009-3110426252
(vlasnik računa Đana Atanasovska, majka)

Poziv na broj 00 25052007
Nora Fora – Strašni lav

Vezani članci Slika nije dostupna I poznati se pozdravili s Norom: 'Napravila si više od ikoga!' Slika nije dostupna 'Sretna je, sad možemo biti mirni prije operacije'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook