Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko dvije stotine pirotehničara iz cijele Hrvatske okupilo se u Medarima pokraj Nove Gradiške na trosatnu prosvjedu zbog kako su kazali, nezakonita zapošljavanja stranaca u humanitarnom razminiranju.


Od Vlade traže da zaustavi nezakonito zapošljavanje stranaca na poslovima humanitarnog razminiranja sve dok se po uvjetima za dobivanje posla ne izjednače s domaćim pirotehničarima.

Vezani članci Izmjene Zakona o radu: Sindikati najavljuju otpor Slijedi li nam vruća sindikalna jesen? "Ako se to pokuša lomiti preko koljena i na silu, mi ćemo znati odgovoriti" Nedostatak radnika i kriza - 6 Unatoč koronakrizi njima radnika – manjka: "Trenutačno imamo 70-ak zaposlenika, a treba nam barem još toliko. Gdje ćemo ih naći? Jednostavno ne znam"

Prosvjed su organizirali Sindikat humanitarnog razminiranja, Sindikat zaposlenih na humanitarnom razminiranju i Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja.

Predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa kaže kako je problem u tome što strani državljani zaposleni u razminiranju ne moraju prolaziti isto što i hrvatski pirotehničari: od liječničkog pregleda u Zagrebu do provjere znanja na policijskoj akademiji.

Vukorepa objašnjava da su pirotehničari iz Bosne i Hercegovine donijele neke potvrde da njihov nastavni program odgovara hrvatskom. 

"Međutim, mi ne znamo je li to točno, a poznato nam je da njihova izobrazba za deminera traje sedam dana, a naša dva mjeseca. Zato tražimo da se prekine zapošljavanje stranaca na poslovima humanitarnog razminiranja jer novca manjka i za naše mogućnosti", kaže Vukorepa.

"Sad je naših 50 ljudi doma bez posla, a 48 stranaca je dobilo potvrde na osnovi kojih mogu obavljati razminiranje. Znači, za njih ima posla, a za nas nema", rekao je Vukorepa.

Dodaje kako su prosvjedi u Medarima organizirani jer je upravo na tom području tvrtka "Tornado" u razminiranju zaposlila i devet državljana iz BiH.

Na prosvjed u Slavoniju stigli su i nezadovoljni pirotehničari iz
Dalmacije i Like. "Zapošljavanjem stranaca na razminiranju država nam dovodi nelojalnu konkurenciju, a možda se misli da je njihov posao jeftiniji, ali nije, kažu i dodaju da svaka zarađena kuna ostaje u Hrvatskoj ako taj posao rade domaći pirotehničari. Inače novac odlazi van", ističe pirotehničar Siniša Marendić iz Splita.

Pirotehničari su Vladi dali rok od tjedan dana da riješi to pitanje, inače će prosvjede, kako kažu, nastaviti u Zagrebu.