Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog brojnih požara koji su ovaj tjedan pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je pomoć od Europske komisije, objavljeno je u utorak.


"Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara koja bi, osim sanacije, pomogla u borbi protiv ove elementarne nepogode?", upitao je Komisiju SDP-ov europalamentarac Picula, koji je potpredsjednik za otoke u Međuskupini za otoke mora, rijeke i priobalje.

Vezani članci Ursula von der Leyen i Andrej Plenković - 1 Plenković može biti zadovoljan: Bruxelles upalio zeleno svjetlo za hrvatski plan oporavka Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen najavila važne novosti u borbi protiv korone, ali i za dostojanstvo rada: ''Nekima se ne isplati raditi''

"Kao potpredsjednik za otoke Međuskupine za otoke, mora, rijeke i priobalna područja, odlučio sam reagirati prioritetnim pitanjem Komisiji. Situacija na terenu je dramatična, vatrogasci ne mogu garantirati za kuće, a nijedan od tih dvaju požara, unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta, i dalje nije pod kontrolom. Na Korčuli su evakuirana ugrožena mjesta, a izgorjelo je više od 850 hektara površine, dok na Pelješcu gori šuma u duljini od dva kilometra. Toplinski val ekstremno visokih temperatura i suša nikako ne pridonose poboljšanju situacije, a prekinuti su i opskrba električnom energijom i telefonske linije", napisao je Picula.

NASELJA OBRANJENA, GASITELJI I DALJE LOVE POŽAR 'Bit će to još jedna neprespavana noć'

Picula podsjeća da se Fond solidarnosti EU-a može mobilizirati u slučaju izvanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posljedice po njezinu gospodarsku stabilnost i uvjete života. "Prema novoj uredbi o Fondu solidarnosti Europske unije, uveden je poseban prag od jedan posto regionalnog BDP-a za najudaljenije regije, što otoci svakako jesu. Također, jedan od glavnih ciljeva Fonda je hitno vraćanje u uporabnu funkciju infrastrukture i postrojenja iz područja energetike, pitke vode, telekomunikacija, transporta i zdravstva", navodi Picula u svom apelu.

Hrvatska je dosad u tri navrata od Fonda tražila dodjelu sredstava: dvaput 2010. i jednom 2012. kad su katastrofalne poplave pogodile zemlju, piše u Piculinu priopćenju. Prva dva puta nije zadovoljila uvjete za samostalno apliciranje pa je to učinila zajedno s Mađarskom i Slovenijom, a 2012., kad su poplave izazvale štete u devet županija, odlukom Europske komisije Hrvatskoj je dodijeljen iznos od 286.587 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook