Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravilnik o ambalaži

Pića neće poskupjeti zbog poticajne naknade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbacilo je tvrdnje u medijima da će zbog povećanja tzv. poticajne naknade, koju proizvođači pića plaćaju za ambalažu, od 1. siječnja 2009. pića poskupjeti u prosjeku za 33 posto.

Ministarstvo ističe da će tzv. poticajna naknada 2009. biti viša za sedam lipa po boci nego 2008. 'Ako se proizvođači pića i napitaka odluče povisiti cijene od 33 posto, to nikako ne mogu opravdavati poticajnim naknadama, odnosno Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu', istaknula je danas glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević.

Pročitajte i ovo Pjenušac sve popularniji - 3 Ima ga na svakom slavlju Hrvatski vinari pomno prate svjetske trendove: Piće bez kojeg se ne može zamisliti novogodišnja zdravica sve je popularnije Gazirano piće Dnevnik Nove TV pita Slučaj s trovanjem pićima je nepravilnost, sabotaža ili pogreška? Pogledajte rezultate glasanja

'Poticajna naknada trebala je iznositi 0,70 kuna po boci, ali je smanjena i u 2009. iznosit će 0,28 kuna po boci. Proizvođači koji 2008. ostvare nacionalni cilj o odjelu povratne ambalaže ne će 2009. plaćati poticajnu naknadu. Navedena smanjenja rezultat su dogovora proizvođača pića i Ministarstva iz lipnja ove godine", navode u Ministarstvu.

Ističu da se već ove godine, na zahtijev i u dogovoru s tvrtkama proizvođačima pića, mijenjao Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu te su smanjene prvotno propisane obveze. Mijenjani su nacionalni ciljevi i za proizvođače sokova i vina, pa su smanjeni sa 60 na 25 posto, ističu u Ministarstvu. Objašnjavaju da se uvođenjem nacionalnih ciljeva 2005. željelo potaknuti proizvođače pića da što više rabe povratnu staklenu ambalažu. Tada je uveden i postotak povratne ambalaže koji svake godine pojedini proizvođač pića mora postići, pa je tako za proizvođače sokova i vina taj postotak do 2013. trebao biti 60 posto, ali ga je Ministarstvo na zamolbu proizvođača smanjilo na 25 posto, izjavila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević.

Jedan dnevni list danas navodi da proizvođači pića i napitaka, interesno udruženi u društvo 'Eko-Ozra', ponovno najavljuju da će u prosjeku za 33 posto poskupjeti svoje proizvode od 1. siječnja iduće godine, počne li im država, kako planira, zaračunavati višu poticajnu naknadu. Riječ je o jednoj od ukupno četiriju ekoloških naknada koju plaćaju zbog ambalaže stavljene na tržište, odnosno svojevrsne 'penale' za uporabu jednokratne plastične ili neke druge ambalaže, umjesto višekratne staklene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene