Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među prvima uzeli biometrijske putovnice

Pevecovi digli nove putovnice: Ne bježimo iz zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po nove biometrijske putovnice u Petrinjsku u Zagrebu su došli i supružnici Zdravko i Višnja Pevec.

'Ne bježimo iz zemlje. Novu putovnicu moramo napraviti jer u staroj više nema mjesta za žigove. Na sreću, imali smo sve potrebne dokumente i nije bilo problema sa slikama kao što su ih imali građani koji su bili u redu ispred nas', rekao je za Večernji Zdravko Pevec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna deseci tisuća čekaju vlasnike Policija u više gradova izvanredno otvara šaltere, doznajemo o čemu se radi: "Primijetili smo da građani nisu baš ažurni..." Slika nije dostupna U VRBOVCU VIDEO Peveci se vraćaju u biznis, Zdravko kroz suze na otvorenju nove trgovine: "Prošli smo sve i svašta. Nitko nam nije pomogao"

>> Pevecovi tulumarili pred očima otpuštenih radnika?

Zdravko i Višnja Pevec odlično su se u subotu zabavljali na Makedonskoj večeri u đurđevačkom hotelu Picok, koji je također završio u stečaju kao dio posrnule grupe Pevec. Zdravko i Višnja dali sebi oduška te su plesali i dobro se zabavljali, i to pred radnicima hotela koji su zbog stečaja dobili izvanredne otkaze ugovora o radu. No, ipak ih je uznemirila prisutnost fotoreportera.

Nove biometrijske putovnice

Sve policijske uprave i postaje od 18. siječnja počele su izdavati biometrijske putovnice koje uz promijenjen vizualni identitet sadrže i čip s osobnim podatcima nositelja, digitaliziranom slikom lica i otiscima dvaju kažiprsta.

Osim što imaju višu razinu zaštite, nove su putovnice i skuplje pa će ih građani u redovitu postupku plaćati dvostruko skuplje od 'stare', odnosno 320 kuna uz 70 kuna upravnih pristojba, a u žurnom postupku 410 kuna s još 220 kuna upravne pristojbe. 'Stare' putovnice vrijede do isteka roka valjanosti. No, iako zasad nije obvezna biometrijska putovnica, primjerice, u SAD, kad ukine vize za hrvatske građane, bez vize će se moći ući samo s biometrijskom putovnicom.

Građani izdavanje novih putovnica mogu zatražiti u bilo kojoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, a ne samo po mjestu prebivališta kao do sada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene