Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"To nisu penalizacije i to nije poslovnik. To su upute saborskim zastupnicima kako bi se oni trebali ponašati, kakav bi trebao biti njihov kodeks dok su u sabornici, dok su u odborima, uopće u Hrvatskome saboru dok su saborski zastupnici", rekao je Božo Petrov.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov izjavio je danas, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, kako je dogovoreno da će se napraviti nacrt kodeksa o etičnom ponašanju zastupnika, a cijeli bi posao, rekao je, ako se bude radilo kako treba, trebao biti dovršen za dva do tri mjeseca.

Vezani članci Marija Selak Raspudić Mostovci se oglasili o incidentu u Saboru: ''Nazivati nas ubojicama i parazitima je ispod svake razine'' Božo Petrov o prijetnjama Bunjca (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov: "Osuđujem prijetnje Bunjca u Saboru, ali me smeta moraliziranje HDZ-a"

"Danas je samo dogovoreno da će se napraviti nacrt samoga kodeksa o etičnom ponašanju koji će onda biti dan potpredsjednicima, a nakon toga će se formirati radna skupina sastavljena od svih predstavnika klubova saborskih zastupnika", rekao je Petrov novinarima nakon sastanka.

Kodeks je, objasnio je, više uputa saborskim zastupnicima. "To nisu penalizacije i to nije poslovnik. To su upute saborskim zastupnicima kako bi se oni trebali ponašati, kakav bi trebao biti njihov kodeks dok su u sabornici, dok su u odborima, uopće u Hrvatskome saboru dok su saborski zastupnici", rekao je Petrov.

"Bitan je konsenzus, a mogu reći da su svi potpredsjednici s odobravanjem prihvatili priču oko kodeksa o etičnom ponašanju, tako da ne vidim da će to biti problem, pogotovo ne ovih klubova, odnosno njihovih predstavnika koji su danas ovdje bili kao potpredsjednici. Vjerujem - ako budemo radili kako treba - da će unutar dva do tri mjeseca priča oko kodeksa o etičnom ponašanju biti završena", rekao je Petrov.

Zastupnici imaju dva-tri tjedna za upoznavanje s Poslovnikom i Ustavom

Na pitanje da komentira rasprave zastupnika Živog zida Ivana Pernara rekao je kako podupire sve saborske zastupnike koji su izrazito aktivni, pri čemu je pozvao zastupnike da nauče Poslovnik i Ustav te da se ih se pridržavaju.

"Određeno razdoblje sam dao blagu lepršavost i mogućnost čak da ne bude sve u skladu s Poslovnikom jer smatram da nekim saborskim zastupnicima koji su prvi put saborski zastupnici treba vrijeme u kojem će naučiti kako stvari funkcioniraju u Hrvatskom saboru. Samo sam prvi put pokazao kako to može izgledati ako se saborski zastupnik ne drži Poslovnika i Ustava. Vjerujem da će i saborski zastupnici unutar ova dva-tri tjedna što im je dana malo veća sloboda naučiti da sve stvari koje žele prokomentirati, sve informacije koje žele iznijeti mogu ih iznijeti i bez kršenja Ustava i Poslovnika, samo to trebaju znati. Očekujem da će u ta dva-tri tjedna svladati osnove", rekao je Petrov.

Na pitanje o mogućnosti proširenja Vlade te da se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformira u ministarstvo odgovorio je kako se "ne radi samo o još jednom ministarstvu".
"Time bismo ministarstva vratili na identični broj koliko je bilo prije, ali smatram da bi način na koji se upravljalo državnom imovinom do sada mogao biti puno bolji i zbog toga, ako će to biti Goran Marić, taj dio podržavam. Mislim da se jako veliki benefiti mogu izvući u trenutku kada se stvari postave onako kako bi trebale", rekao je predsjednik Sabora.

Plenković će u Saboru obrazložiti zaključke s Europskog vijeća

Petrov je najavio i kako će sutra u sabornici predsjednik Vlade Andrej Plenković obrazložiti zaključke s Europskog vijeća.

"Sutra će predsjednik Vlade na poziv predsjednika Sabora doći u sabornicu obrazložiti zaključke s Europskog vijeća, tako da i sa strane Vlade postoji intencija da se sada češće dolazi u Hrvatski sabor i da se građanima pošalje poruka što je ono što se danas stvarno događa u izvršnoj vlasti", objasnio je Petrov.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (HDZ) objasnio je novinarima nakon sjednice da je Plenkovićev sutrašnji dolazak u Sabor nova praksa. "Do sada je bilo tako da je predsjednik Vlade radio onu najmanje zahtjevnu varijantu" da jedanput na godinu predstavi što su raspravljali i koji su zaključci sa sastanaka Europskog vijeća na kojima je sudjelovao, rekao je, dodajući da će ovaj put u dogovoru predsjednika Sabora i Vlade predsjednik Vlade doći izvijestiti o prošlotjednom sastanku. "To bi trebala biti praksa, više informacija i zastupnicima, ali i hrvatskim građanima o tome koje su to važne teme o kojima se razgovaralo na razini Europske unije", rekao je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, koji je također bio na sjednici saborskog Predsjedništva, objasnio je kako je dosad bila praksa da jedan od potpredsjednika Vlade bude zadužen za odnose sa Saborom. "Bit će dodatna točka na tragu dosadašnjih najava da želimo maksimalno koristiti mogućnosti koje daje zakon o suradnji vlade sa Saborom o pitanju europskih poslova. To je intenziviranje naše komunikacije sa saborskim zastupnicima i mislim da je to jedna od ključnih stvari koje želimo s našim parlamentom ostvariti", poručio je Stier.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i SDP-a Milanka Opačić rekla je novinarima: "Možemo mi donijeti kodeks, ali neodgovorni zastupnici i dalje će se tako ponašati. Mislim da svaka stranka mora voditi računa da su zastupnici njihovo ogledalo prema javnosti. Dakle, to je posao stranaka, ali nemamo ništa protiv ni da se donese etički kodeks."

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da je kao liberal osjetljiv na limitiranje prava. "Ja sam liberal i strašno sam osjetljiv kad netko limitira bilo kakva prava. Zastupnici trebaju poštovati instituciju u kojoj sjede, ali ne vjerujem da se to može napraviti kodeksom. Ne znamo kakav će biti prijedlog, ali bitniji je kodeks u glavama zastupnika nego na papiru", poručio je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju