Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduzeli mu vijećnički mandat

Petrina za osumnjičenu trojku traži po tri godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Šibeniku održano je ročište u kaznenom postupku koji je protiv Edite Grubišić, predstojnice županijskog ureda državne uprave, Dane Maretića, županijskog tajnika, i Joška Jurića, bivšeg člana županijske skupštine i mandatnog povjerenstva. pokrenuo načelnik primoštenske općine Stipe Petrina zbog navodna protuzakonita oduzimanja njegova vijećničkog mandata u skupštini u koju je izabran kao nositelj svoje neovisne liste.

Tužbu je pokrenuo načelnik primoštenske općine Stipe Petrina zbog navodna protuzakonita oduzimanja njegova vijećničkog mandata u skupštini u koju je izabran kao nositelj svoje neovisne liste. Zadarski odvjetnički ured 'Korljan i Partneri', koji zastupa načelnika Petrinu, pred sucem Ivanom Jurišićem zatražio je po tri godine zatvora za svakog od troje optuženika.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan"

Petrina, naime, smatra kako su Grubišić, Maretić i Jurić prekoračili svoje ovlasti kad su 16. lipnja 2009. u Šibeniku na utemeljiteljskoj sjednici županijske skupštine zajednički protupravno postupili u namjeri da mu oduzmu legalno stečen vijećnički mandat. Zastupnici primoštenskog načelnika postavili su i imovinskopravni zahtjev kojim se od Grubišić, Maretića i Jurića potražuje ukupno 76 tisuća kuna uz zakonske zatezne kamate zbog izgubljenih naknada za obnašanje dužnosti člana skupštine.

Petrina u obrazloženju kaznene prijave navodi kako nikad nije dao ostavku na dužnost člana skupštine, a članak 7. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave određuje da je jedini valjan način prestanka mandata pisana ostavka ovjerovljena kod javnog bilježnika. Stoga smatra da mu je mandat oduzet protuzakonito. Na utemeljiteljskoj sjednici županijske skupštine 2009. Petrini je mandat oduzet s obrazloženjem da po zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi ne može istodobno obnašati dužnost načelnika i predstavnika u županijskoj skupštini. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene