Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potrebno je da se narodi suoče'

Peterle pisao Milanoviću o masovnim grobištima Hrvata u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle rekao je danas kako je pisao premijeru Zoranu Milanoviću ističući kako treba istražiti i obilježiti mjesta masovnih stradanja žrtava totalitarnih režima.

"Pisao sam premijeru Zoranu Milanoviću da se provede postupak otvaranja masovnih grobišta", rekao je Peterle sudjelujući na međunarodnom znanstvenom skupu "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine", koji se drugi dan održava u zgradi HBK u Zagrebu.

"Potrebno je da se Hrvatska i Slovenija kao narodi suoče sa svojom prošlošću", rekao je naglasivši kako je Slovenija jedno od najvećih poratnih stratišta u kojima je stradalo najviše Hrvata. Istaknuo je kako je ključno da Ured za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava radi kao neovisno tijelo bez uplitanja vlade. Peterle je također podsjetio i na osnivanje Paneuropskoga dokumentacijskog centra, u kojem se skuplja građa o žrtvama totalitarnih režima te pozvao da se jasno osude komunistički zločini. Istaknuo je kako se s tim stajalištem slažu i socijalistički zastupnici.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

>> Peterle protiv kupovanja 'mačka u vreći' u vidu arbitraže

Glavni tajnik Biskupske sinode, nadbiskup Nikola Eterović je podsjetio kako su svjedoci žrtve najviše stradali nakon završetka 2. svjetskog rata za vrijeme komunističkih strahovlada te istaknuo kako su uz svjedoke kršćanske vjere stradale i druge žrtve komunističkoga režima. Svjedoci su umirali iz ljubavi prema Kristu, bez mržnje i moleći se za svoje ubojice, rekao je dodavši kako se istraživanjem žrtava nikome ne želi nanijeti zlo.

Ocijenio je kako je kršćanska dužnost nasljedovati uzoran život mučenika te dodao kako osobnom i zajedničkom oslobođenju pridonosi rasvjetljavanje istine o stradanju mučenika. Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić je ocijenio kako se istraživanjem žrtava i mučenika na svijetlo dana iznose primjeri kršćanskoga života, u kojem se na zlo ne odgovara na zlom, nego dobrom koje pobjeđuje. "Mučenici su znakovi pobjede dobra", rekao je dodavši kako će biskupska Komisija nastojati prikupiti što više tih svjedočanstvava.

Tijekom dana su sekcije na kojima se iznose izvješća o stradanjima u pojedinim biskupijama i nadbiskupijama te redovničkim zajednicama na području Republike Hrvatske, BiH te drugim prostorima gdje žive Hrvati. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene