Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAHUJETE LI I VI?

VIDEO Pitali smo Zagrepčane boje li se petka 13.: "On ima svoje rituale. I uvijek upali"

Pljunete li tri puta kada vam crna mačka presječe put? Pazite li da ne prođete ispod ljestava ili da ne otvorite kišobran u zatvorenom? Kucnete li o drvo za sreću? Uoči prvog petka 13. ove godine pitali smo građane koja su njihova praznovjerja i imaju li kakve rituale.

Petak 13. Datum od kojeg neki zaziru, pogotovo zbog svega što se dogodilo posljednjih nekoliko godina, a neki pak kažu da im je sretan. U svakom slučaju, uz njega se vežu praznovjerja i strahovi koji čak imaju i svoj naziv - strah od broja 13 naziva se triskaidekafobija, dok se strah od petka 13. naziva paraskevidekatriafobija.

Zbog povezivanja broja 13 s nesrećom neki neboderi i hoteli nemaju 13. kat, već nakon 12. numerički slijedi 14. Istom logikom služe se i aviokompanije koje u svojim avionima nemaju 13. red sjedala, a broja 13 klone se čak i u sportu pa neki timovi izbjegavaju taj broj na dresovima.

Zato smo pitali građane koja su njihova praznovjerja, imaju li posebne rituale ili "sretne" predmete.

Kako je nastalo praznovjerje o petku 13.?

Postoji više teorija o tome kako je nastao strah od petka 13., a većina se veže za Bibliju i priče u njoj - od toga da su Adam i Eva pojeli jabuku u petak, do toga da je u petak potopljena Noina arka, a u petak je razapet i Isus Krist nakon što je na njegovoj posljednjoj večeri bilo 13 gostiju.

Pročitajte i ovo Cura i dečko na spoju SVE BI BILO PUNO LAKŠE Pitanja koja želimo pitati na prvom spoju, ali znamo da nećemo dobiti iskren odgovor - želimo znati 12 stvari

No strah od petka 13. u popularnu kulturu vjerojatno se uvukao nakon tragičnog događaja 1976. godine, kada je Daz Baxter iz New Yorka ostao cijeli dan kod kuće u krevetu iz straha da mu se na taj "zlokobni" datum ne dogodi nešto loše - da bi ga usmrtio strop koji je pao na njega.

U gregorijanskom kalendaru u godini mogu biti od jednog do tri petka 13. u godini. Ove godine još jedan petak 13. imat ćemo u listopadu.

Građani o praznovjerjima i petku 13. Petak 13. (Foto: Getty Images)

Što o praznovjerju kažu građani, pogledajte u priloženom videu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene