Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pet zastupnika bez opravdanog je razloga u listopadu izostalo sa sjednice Hrvatskog sabora, izostali su po jedan dan pa će im zastupnički paušal od 1500 kuna mjesečno biti umanjen svakom po 150 kuna.


Bez opravdanog razloga izostali su SDP-ovi Siniša Hajdaš Dončić i Ivan Klarin, HDZ-ov Lovro Kuščević, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović i nezavisni Marko Vučetić.

Vezani članci Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Marić predstavio četvrti krug porezne reforme: Doznajte tko bi mogao biti potpuno oslobođen poreza na dohodak Gordan Jandroković (Dnevnik.hr) Milan Kujundžić ostaje ministar, oporba nije skupila većinu

Iako su im mogućnosti za pravdanje izostanaka poprilično široke, u više od dvije godine, koliko ih se novčano kažnjava zbog toga, još nije bilo mjeseca, a da netko od 151 zastupnika nije neopravdano izostao.

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zastupnici se novčano kažnjavaju samo ako izostanu sa skupne sjednice Sabora koja se, u pravilu održava srijedom, četvrtkom i petkom, ne prate im se izostanci sa sjednica radnih tijela koje se održavaju od utorka do petka. (Hina)