Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL)
Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL)

USKOK je u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom počeo istragu protiv šestero slovenskih državljana, četvorice hrvatskih državljana i pet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja utaje poreza.


Nakon financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke podnesena je kaznena prijava na temelju koje USKOK u suradnji sa Slovencima započinje istragu protiv šestero slovenskih državljana (1979., 1971., 1986., 1951., 1987., 1973.), četvorice hrvatskih državljana (1990., 1960., 1979., 1988.) i pet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Vezani članci Ana Karamarko ispitana u Državnom odvjetništvu Od odvjetnika do dimnjačara: Tko su sve privedeni u akciji Flajš, za njih deset određen istražni zatvor Slika nije dostupna Utaja poreza: Vođa prosvjeda u Savskoj uskoro bi mogao na sud

''Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada prilikom uvoza i daljnje prodaje većeg broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država članica Europske unije u Hrvatsku.

U cilju realizacije navedenog, I., II., III. i IV. okr. su osobno i posredstvom VII. okr. pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja koje su za novčanu naknadu osnivale trgovačka društva u kojima su samo formalno bile odgovorne osobe, nakon čega su upravljanje društvima i raspolaganje novcem na računima društava preuzimali I., II., III., IV. i V. okr. koristeći ih za daljnje izdavanje nevjerodostojne dokumentacije, dok je VIII. okr. određeno vrijeme bio stvarni voditelj poslovanja XI. okr. trgovačkog društva. Potom su I., II., III. i V. okr. dogovarali kupnju vozila u državama Europske unije, nakon čega su II., III. i VI. okr. oglašavali prodaju vozila i dogovarali je sa zainteresiranim kupcima na području Hrvatske.

Nakon dogovora s krajnjim kupcima, II., III., IV., V., VI. i VIII. okr. su za vozila izrađivali ponude i nevjerodostojne račune u ime trgovačkih društava kojima su upravljali na kojima nisu iskazivali PDV, a IV. okr. je izrađivala i nepotpune mjesečne i godišnje prijave PDV-a u kojima nisu bili navedeni istiniti podaci o stjecanju i isporukama vozila, dok su I. i II. okr. angažirali X. okr. koji je, sukladno njihovim uputama, za vozila prodana krajnjim kupcima u Hrvatskoj izrađivao krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi za gospodarenje otpadnim vozilima na ime XII., XIV. i XV. okr. trgovačkih društava u kojima je neistinito navedeno da su porez i naknada plaćeni, a potom su III., VII., VIII. i XI. okr., iako su znali da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji, prilikom registracije vozila prilagali krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi i nevjerodostojne račune bez iskazanog PDV-a izdane od okrivljenih trgovačkih društava koja su kontrolirali članovi zločinačkog udruženja.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza najmanje 86 osobnih vozila oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove PDV-a za najmanje 9.382.000,00 kuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6.794.000,00 kuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852,00 kune, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije uhićeno je ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Republici Hrvatskoj, a osam osoba u Republici Sloveniji, te su izvršene pretrage više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, te su predložene privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi'', priopćilo je Državno odvjetništvo na svojim stranicama.