Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražuje ih USKOK

Zločinačko udruženje: Pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja pa ih koristili za utaje poreza

Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL)
Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL)
USKOK je u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom počeo istragu protiv šestero slovenskih državljana, četvorice hrvatskih državljana i pet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja utaje poreza.

Nakon financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Policijske uprave zagrebačke podnesena je kaznena prijava na temelju koje USKOK u suradnji sa Slovencima započinje istragu protiv šestero slovenskih državljana (1979., 1971., 1986., 1951., 1987., 1973.), četvorice hrvatskih državljana (1990., 1960., 1979., 1988.) i pet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

''Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada prilikom uvoza i daljnje prodaje većeg broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država članica Europske unije u Hrvatsku.

U cilju realizacije navedenog, I., II., III. i IV. okr. su osobno i posredstvom VII. okr. pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja koje su za novčanu naknadu osnivale trgovačka društva u kojima su samo formalno bile odgovorne osobe, nakon čega su upravljanje društvima i raspolaganje novcem na računima društava preuzimali I., II., III., IV. i V. okr. koristeći ih za daljnje izdavanje nevjerodostojne dokumentacije, dok je VIII. okr. određeno vrijeme bio stvarni voditelj poslovanja XI. okr. trgovačkog društva. Potom su I., II., III. i V. okr. dogovarali kupnju vozila u državama Europske unije, nakon čega su II., III. i VI. okr. oglašavali prodaju vozila i dogovarali je sa zainteresiranim kupcima na području Hrvatske.

Nakon dogovora s krajnjim kupcima, II., III., IV., V., VI. i VIII. okr. su za vozila izrađivali ponude i nevjerodostojne račune u ime trgovačkih društava kojima su upravljali na kojima nisu iskazivali PDV, a IV. okr. je izrađivala i nepotpune mjesečne i godišnje prijave PDV-a u kojima nisu bili navedeni istiniti podaci o stjecanju i isporukama vozila, dok su I. i II. okr. angažirali X. okr. koji je, sukladno njihovim uputama, za vozila prodana krajnjim kupcima u Hrvatskoj izrađivao krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi za gospodarenje otpadnim vozilima na ime XII., XIV. i XV. okr. trgovačkih društava u kojima je neistinito navedeno da su porez i naknada plaćeni, a potom su III., VII., VIII. i XI. okr., iako su znali da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji, prilikom registracije vozila prilagali krivotvorena porezna rješenja i krivotvorena rješenja o plaćenoj naknadi i nevjerodostojne račune bez iskazanog PDV-a izdane od okrivljenih trgovačkih društava koja su kontrolirali članovi zločinačkog udruženja.

Na opisani način okrivljenici su prilikom uvoza najmanje 86 osobnih vozila oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove PDV-a za najmanje 9.382.000,00 kuna, a s osnove posebnog poreza na motorna vozila za najmanje 6.794.000,00 kuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za najmanje 85.852,00 kune, za koje iznose su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji nadležnih tijela Republike Hrvatske i Republike Slovenije uhićeno je ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Republici Hrvatskoj, a osam osoba u Republici Sloveniji, te su izvršene pretrage više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, te su predložene privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi'', priopćilo je Državno odvjetništvo na svojim stranicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene